Πενθήμερη απεργία άρχισαν σήμερα οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ισπανίας, την Iberia, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν περισσότερες από 1.220 πτήσεις μέχρι την Παρασκευή.   Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η απεργία θα κοστίζει καθημερινά περί τα δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Σημειωτέον ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς από τους οποίους αναμένεται να ενισχυθεί η πληγείσα οικονομία της χώρας.

Τον Μάρτιο θα ακολουθήσουν άλλα δύο απεργιακά κύματα--από πέντε ημέρες το καθένα.

Σήμερα Δευτέρα περισσότερες από 230 πτήσεις ματαιώθηκαν, περιλαμβανομένων πτήσεων της Iberia και άλλων θυγατρικών της αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους--Vueling, Air Nostrum και Iberia Express.

Οι ιπτάμενοι και το προσωπικό εδάφους αντιτίθενται στην απόφαση της ιδιοκτήτριας εταιρείας της Iberia, International Airlines Group, να προχωρήσει σε περικοπές περίπου 3.800 θέσεων εργασίας--σχεδόν το 20% του δυναμικού της--ύστερα από την συγχώνευσή της με τον εθνικό αερομεταφορέα της Βρετανίας, British Airways, το 2011.

Στα σχέδια της International Airlines Group περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι μειώσεις μισθών και ο περιορισμός της δυνατότητας του δικτύου της Iberia κατά 15%.

Οι πιλότοι αναμένεται να συμμετάσχουν στην απεργία από τις 4 Μαρτίου.

Όπως ανακοίνωσε η Iberia, έχει τοποθετήσει τους 60.000 με 70.000 πελάτες της των οποίων οι πτήσεις ακυρώθηκαν, σε άλλες πτήσεις. Οι υπόλοιποι θα αποζημιωθούν.

Η αεροπορική εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει καταγράψει απώλειες 850 εκατομμυρίων ευρώ από το 2008 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, γεγονός που την οδήγησε στη λήψη «δραστικών μέτρων».