Σύρους σε «ηγετικές θέσεις» στη Δαμασκό που ενδεχομένως ευθύνονται για τέλεση εγκλημάτων πολέμου βλέπουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τον εμφύλιο που καταστρέφει τη χώρα, η τελευταία έκθεση των οποίων διαπιστώνει πως και οι δύο πλευρές -το στρατόπεδο Άσαντ και οι αντικαθεστωτικοί- έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.    Καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να διασφαλίσουν πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη, οι επιθεωρητές δείχνουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως αρμόδιο για την διαχείριση των υποθέσεων.  

Στην τελευταία έκθεσή της για τον εμφύλιο, που καλύπτει το εξάμηνο που τελειώνει στα μέσα του φετινού Ιανουαρίου, οι επιθεωρητές με επικεφαλής τον βραζιλιάνο Πάουλο Πινιέρο βασίστηκαν σε 445 συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες που έχουν διαφύγει από τη Συρία. Η ομάδα δεν έχει καταφέρει να μπει στην ίδια την χώρα.  

H έκθεση αναφέρει πως υπάρχουν βάσιμες υποψίες για δολοφονίες και βασανισμούς από τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία. Η ομάδα κάλεσε το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «να δράσει άμεσα ώστε να διασφαλίσει ότι θα αποδοθούν ευθύνες» για τις σοβαρές παραβάσεις.  

Σημειώνει δε ευθέως ότι «το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ο κατάλληλος θεσμός για να καταπολεμηθεί η ατιμωρησία στη Συρία». «Ως εγκαθιδρυμένος, ευρείας στήριξης θεσμός, μπορεί να ξεκινήσει άμεσα έρευνες για τους αυτουργούς των σοβαρών εγκλημάτων στη Συρία» αναφέρει.