Συμπλοκές σημειώθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, κατά την επανάληψη της αμφιλεγόμενης δίκης σχεδόν 300 προσώπων που κατηγορούνται ότι συνωμότησαν για να ανατρέψουν την ισλαμιστικών καταβολών συντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας, γνωστής ως υπόθεσης «Εργκένεκον».
Οι χωροφύλακες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσουν μερικές εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί, έπειτα από έκκληση ενώσεων και πολιτικών κομμάτων, μπροστά από το συγκρότημα των φυλακών του Σιλιβρί, για να καταγγείλουν τη διεξαγωγή της 276ης ακροαματικής συνεδρίασης αυτής της δίκης που άρχισε τον Οκτώβριο του 2008.

Ένας βουλευτής του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος τραυματίσθηκε κατά τα επεισόδια αυτά, διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το δικαστήριο πρόκειται να ακούσει προσεχώς την τελική αγόρευση του εισαγγελέα εναντίον των περίπου 300 προσώπων, αξιωματικών, «νονών» του υποκόσμου ή δημοσιογράφων, που διώκονται με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των υπόπτων αυτής της συνωμοσίας, η οποία πήρε το όνομά της από το μυθικό τόπο της κεντρικής Ασίας, από τον οποίο φέρεται ότι προήλθε ο τουρκικός λαός, περιλαμβάνεται ένας πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου του τουρκικού στρατού, ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ.