Εύκολη, όπως αναμενόταν, ήταν η επικράτηση του προέδρου του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στις προεδρικές εκλογές στην λατινοαμερικάνικη χώρα, γεγονός που του επιτρέπει να εμβαθύνει τη «διαδικασία σοσιαλιστικού επαναστατικού μετασχηματισμού» , επιδιώκοντας παράλληλα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
Ο Κορέα κατέλαβε πάνω από το 56% των ψήφων με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα με το 40% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται στοιχεία της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

Ο 49χρονος οικονομολόγος κέρδισε με μεγάλη διαφορά, αποσπώντας 30% και πλέον περισσότερες ψήφους χθες και εκλέχθηκε για μια νέα τετραετή θητεία. Βρίσκεται ήδη στην εξουσία επί έξι χρόνια, εξασφαλίζοντας ευρεία λαϊκή στήριξη χάρη σε φιλόδοξα κοινωνικά προγράμματα.

«Θα είμαστε παρόντες όπου μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι, όπου μπορούμε να υπηρετήσουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας και τους αδελφούς μας στη Λατινική Αμερική», είπε ο Κορέα απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που πανηγύριζαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Κίτο, ανεμίζοντας σημαίες του κόμματος Alianza País.

«Αυτή δεν είναι απλώς μια νίκη για τον Ισημερινό, είναι μια νίκη για την μεγάλη πατρίδα της Λατινικής Αμερικής», συνέχισε ο Κορέα.

Πάντως η επιτυχία του ή μη θα εξαρτηθεί, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, από την τιμή των εξαγωγικών της πρώτων υλών και αγαθών που υποστηρίζουν τις κρατικές δαπάνες για κοινωνικά προγράμματα. Ο Κορέα θέλει να αυξήσει τη στάσιμη παραγωγή πετρελαίου της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ όσο και να τονώσει τη βιομηχανία των ορυχείων.

Στο πρόγραμμά του ο Κορέα υποσχόταν ένα νέο νόμο που θα ρυθμίζει τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσής του με τα μμε της αντιπολίτευσης. Ακόμα, υποσχέθηκε μια νέα εκστρατεία αναδιανομής αναξιοποίητης γης σε φτωχούς ακτήμονες αγρότες. Ακόμα, αναμένεται να προωθήσει τροποποιήσεις στο νόμο που διέπει τη λειτουργία των ορυχείων, ώστε να διευκολυνθεί η σύναψη μιας συμφωνίας με την καναδική εταιρεία Kinross για την εκμετάλλευση ενός μεγάλου κοιτάσματος χρυσού. Αυτή η τελευταία πρωτοβουλία θεωρείται σημαντική δοκιμασία για την ικανότητά του να προσφέρει επενδυτική ασφάλεια εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι το κράτος του Ισημερινού θα κρατήσει ένα σημαντικό μέρος των εσόδων.

Αναγνωρίζει τη νίκη του Κορέα ο αντίπαλός του

Ο Γκιγιέρμο Λάσο, ο κοντινότερος αντίπαλος του Κορέα, έγινε το πρόσωπο της αντιπολίτευσης χθες κερδίζοντας το 23% των ψήφων. Η αντιπολίτευση είχε υποβάλει άλλες έξι υποψηφιότητες, περιλαμβανομένων του πρώην συμμάχου του Κορέα Αλμπέρτο Ακόστα, του πρώην προέδρου Λούσιο Γκουτιέρες και του μεγιστάνα της μπανάνας και πέντε φορές υποψήφιου προέδρου Άλβαρο Νομπόα.

Ο Λάσο δήλωσε ότι αναγνωρίζει «το θρίαμβο του Κορέα», λέγοντας ότι ο πρόεδρος της χώρας «αξίζει το σεβασμό μας», μιλώντας τους υποστηρικτές του.

Το κόμμα του προέδρου αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία και στο Κογκρέσο.

Διάδοχος του Τσάβες

Η νίκη του Κορέα ενδέχεται να σημάνει ότι θα καταστεί ο σημαντικότερος επικριτής της πολιτικής των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, αφού ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες συνεχίζει τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο και παρατηρητές εκτιμούν πως ίσως δεν μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία.

Ο Τσάβες χαιρέτισε τη νίκη του Κορέα, χαρακτηρίζοντάς την θρίαμβο για την ALBA, την οικονομικού χαρακτήρα συμμαχία κρατών της Λατινικής Αμερικής με αριστερές κυβερνήσεις. Ο Κορέα αφιέρωσε τη νίκη του στον Τσάβες.