Δεκατρείς μεταλλωρύχοι τραυματίστηκαν σήμερα από σφαίρες καλυμμένες με ελαστικό που έρριξαν φύλακες ή από μαχαίρια κατά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε αντίπαλες συνδικαλιστικές παρατάξεις σε ορυχείο λευκόχρυσου που εκμεταλλεύεται η εταιρεία Anglo American Platinum (Amplats) στο Ρούστενμπουργκ, στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αφρικής, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Μια διένεξη έφερε αντιμέτωπους τέσσερις μόνιμους αντιπροσώπους του Εθνικού Συνδικάτου Μεταλλωρύχων (NUM) και ακτιβιστές του αντίπαλου συνδικάτου Amcu, οι οποίοι είχαν καταλάβει τα γραφεία τους.

Οι άνδρες της NUM πήγαν να διαμαρτυρηθούν στην διεύθυνση και βρέθηκαν στο τέλος περικυκλωμένοι από ένα εχθρικό πλήθος περίπου χιλίων ατόμων, διηγήθηκε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Θουλάνι Νγκουμπάνε.

Για να τους προστατεύσει, «η ασφάλεια του ορυχείου επενέβη και έριξε σφαίρες καλυμμένες με ελαστικό και συνολικά 13 εργαζόμενοι στο ορυχείο, μεταξύ των οποίων τέσσερις φύλακες» τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ορισμένοι τραυματίστηκαν από μαχαίρια και διάφορα αντικείμενα, ενώ άλλοι χτυπήθηκαν από σφαίρες καλυμμένες με ελαστικό που έρριξαν οι φύλακες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «μέχρι αυτήν την στιγμή δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος».

Σε ανακοίνωσή της, η Amplats, η εταιρεία που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λευκόχρυσου στον κόσμο, κάνει μια παρόμοια περιγραφή των σημερινών γεγονότων με τη μόνη διαφορά ότι αναφέρεται σε 12 τραυματίες.