Ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της ΕΤΑ, Γκαρικόιτζ Ασπιάθου Ρουμπίνα, γνωστός και ως «Τσερόκι», εξέφρασε σήμερα τη λύπη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης προς τα θύματά της, κατά την έναρξη της δίκης του μαζί με άλλα εννέα μέλη της ΕΤΑ στο Παρίσι.

Η ΕΤΑ «λυπάται για τη βλάβη» που προκάλεσε στα θύματά της, δήλωσε ο «Τσερόκι», διαβάζοντας μια δήλωση στην οποία εκφραζόταν εκ νέου «η έκκληση προς την γαλλική κυβέρνηση» να «επενδύσει» στην επίλυση της σύγκρουσης και «να μην κλείσει την πόρτα σε αυτήν την ευκαιρία για ειρήνη».

Ο Σάμπι Λαράλντε, εκπρόσωπος του βασκικού αυτονομιστικού κόμματος Μπατασούνα, το οποίο διαλύθηκε στις αρχές της χρονιάς, χαιρέτισε την ανάγνωση μιας «πολύ σημαντικής δήλωσης», η οποία είναι «πολύ θετική σε σχέση με τις προοπτικές προόδου της ειρηνευτικής διαδικασίας» στην Χώρα των Βάσκων.

Η ΕΤΑ, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ και η τελευταία της επίθεση σημειώθηκε στις 30 Ιουλίου του 2009 στην Ισπανία, ανακοίνωσε στις 20 Οκτωβρίου του 2011 ότι απαρνείται τη βία έπειτα από περισσότερα από 40 χρόνια ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων. Η ΕΤΑ θεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο 829 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του ένοπλου αγώνα της.