Ο επικεφαλής της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK) και μέλος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), Μουράτ Καραϊλάν, μιλώντας σε τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, είπε ότι θα υποστηρίξει όποια απόφαση λάβει ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν αναφορικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που γίνονται για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

Ο κ Καραϊλάν δήλωσε ότι η επίλυση του κουρδικού προβλήματος είναι επιτακτική ανάγκη για την Τουρκία.

«Δεν λέμε ότι το κίνημά μας (PKK και KCK) είναι πίσω από την ηγεσία μας», είπε ο Καραϊλάν αναφερόμενος στο Οτσαλάν. «Το κίνημά μας είναι το κίνημα της ηγεσίας μας και είναι ένα με την ηγεσία μας»

«Το κουρδικό είναι ένα πρόβλημα πολύ σοβαρό για την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή. (..)Δεν λέω ότι μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα μέσα σε μια ημέρα. Αλλά χρειάζεται μια σοβαρή και συνεπής πολιτική γραμμή για να βρεθεί η λύση. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά» συμπλήρωσε ο ίδιος.


Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης συναντούν στο νησί Ιμραλί νότια της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Οτσαλάν εκτίει την ισόβια ποινή του, αντιπροσώπους του PKK με σκοπό να βρουν μια λύση. Η Τουρκία, επιμένει ότι για αρχή το PKK θα πρέπει να παραδώσει τα όπλα του.