Το πορτογαλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο κύριος σχηματισμός της αντιπολίτευσης, ζήτησε τη Δευτέρα από την «τρόικα» που εκπροσωπεί τους δανειστές της Πορτογαλίας να μην απαιτήσει νέα μέτρα λιτότητας και να δώσει περισσότερο χρόνο στη χώρα για να αποπληρώσει το χρέος της και να ανατάξει τα οικονομικά της.

«Οι Πορτογάλοι δεν μπορούν άλλο. Είμαστε στο χείλος μιας κοινωνικής τραγωδίας. Είναι καιρός να πούμε φτάνει», έγραψε σε επιστολή του προς τους δανειστές της Πορτογαλίας -Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο.

«Ο σεβασμός των υποχρεώσεών μας δεν αμφισβητείται. Θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας», πρόσθεσε ο Σεγκούρο, το κόμμα του οποίου ήταν στην εξουσία όταν η Πορτογαλία ζήτησε έκτακτη βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος στέλνει την επιστολή του σε μια στιγμή που, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες στατιστικές, η ανεργία έφτασε το τελευταίο τρίμηνο του 2012 στο ποσοστό ρεκόρ του 16,9%, ενώ η οικονομία υποχώρησε πέρυσι κατά 3,2%.

«Περισσότερη ανεργία, περισσότερες πτωχεύσεις, περισσότερη υπερχρέωση, περισσότερη φτώχεια, περισσότερη μετανάστευση εξειδικευμένων Πορτογάλων, αυτός είναι ο τραγικός πίνακας της πολιτικής της λιτότητας», γράφει ο Σεγκούρο.

TAGS