Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα μέτρα για την ενίσχυση των ελέγχων καθώς και το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της βιομηχανίας τροφίμων, μετά το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου.

«Η Γερμανία θα κάνει περισσότερα από ότι η ΕΕ, θα ερευνήσουμε περαιτέρω από αυτά στα οποία η ΕΕ έχει συμφωνήσει», δήλωσε η Λουτσία Πούτριχ, υπουργός κατανάλωσης του κρατιδίου της Έσσης, μετά από μια σύνοδο των υπευθύνων των περιφερειακών κρατιδίων (Lander) και εκείνων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχετικά με το σκάνδαλο του κρέατος αλόγου. Η σύνοδος επέτρεψε να καθοριστεί «ένα σχέδιο δράσης δέκα σημείων», σημείωσε.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν η Πούτριχ αναφέρθηκε «στο γεγονός ότι το σύστημα ελέγχου ειδικά για τις επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να αξιολογείται».

«Το καθεστώς κυρώσεων, είτε σε ένα ποινικό πλαίσιο ή σε οικονομικούς όρους θα πρέπει να αναθεωρηθεί", πρόσθεσε, ενώ ο ομόλογός της του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Τιλ Μπακχάους, ήταν λίγο πιο συγκεκριμένος: "Νομίζω ότι θα πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι, όταν μιλάμε για 50.000 ευρώ και τρία χρόνια φυλάκισης ως μέγιστες ποινές, αυτό δεν είναι αρκετό».

«Η υποχρέωση για ενημέρωση από τις επιχειρήσεις έναντι των αρχών θα πρέπει να αναθεωρηθεί, διότι είναι πολύ σημαντικό οι αρχές να λαμβάνουν πληροφορίες πολύ γρήγορα όταν οι εταιρείες παρατηρούν ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν οι επιχειρήσεις διαπιστώνουν ότι έχουν εξαπατηθεί», τόνισε η Πούτριχ .

«Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης...σε επιστημονική βάση», σημείωσε από την πλευρά της η Ομοσπονδιακή Υπουργός Προστασίας του Καταναλωτή, Ίλζε Άιγκνερ.