Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το φόνο της Ρίβα Στέενκαμπ από τον Όσκαρ Πιστόριους ακούστηκαν σήμερα σε δικαστήριο της Πρετόρια, όπου συζητείται το αίτημα του γνωστού αθλητή να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. Νωρίτερα, οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν εναντίον του Όσκαρ Πιστόριους δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης.
«Δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω πως κατηγορούμαι για φόνο εκ προμελέτης, την στιγμή που δεν είχα σκοπό να σκοτώσω την φίλη μου. Δεν έχω σκοπό να φυγω από την χώρα, αφού αγαπώ την χώρα μου. Το σπίτι μου εκτιμάται σε 5 εκατομμύρια ράντ.

Η επαγγελματική μου καριέρα μου αποφέρει εισόδημα 5,6 εκατομμυρίων ράντ το χρόνο. Οι επενδύσεις μου είναι πάνω από 1 εκατομμύριο ράντ», είπε ο αθλητής απευθυνόμενος στους δικαστές.

«Συμφωνήσαμε να περάσουμε το βράδυ μαζί. Στις 10 είμασταν στην κρεβατοκάμαρα. Εκείνη έκανε γιόγκα, κι εγώ έβλεπα τηλεόραση και δεν φορούσα τα προσθετικά μου πόδια».

Και πρόσθεσε: «Πέσαμε στο κρεβάτι και αποκοιμηθήκαμε. Εχω πέσει και στο παρελθόν θύμα επίθεσης και για τον λόγο αυτό έχω πάντα δίπλα μου ένα όπλο 9 χιλιοστών. Βγήκα στο μπαλκόνι και άκουσα θόρυβο από την τουαλέτα. Αισθάνθηκα ότι απειλούμαι.

Άρχισα να φωνάζω "βγες έξω από την τουαλέτα!" Ηταν σκοτεινά και νόμιζα ότι η Ρίβα ήταν ακόμα στο κρεβάτι.

Καθώς δεν φορούσα τα προσθετικά μου πόδια αισθάνθηκα ευάλωτος και για τον εαυτό μου και για την Ρίβα. Φοβήθηκα ότι κάποιος είχε μπει στο σπίτι.

Η Ρίβα δεν ήταν στο κρεβάτι. Τότε πέρασε από το μυαλό μου ότι μπορεί να ήταν στην τουαλέτα. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη.

Ανοιξα την πόρτα και η Ρίβα ήταν ζωντανή. Κάλεσα το ΕΚΑΒ την σήκωσα στα χέρια μου και την κατέβασα κάτω. Προσπάθησα να την επαναφέρω αλλά πέθανε στα χέρια μου. 

Εύχομαι το σύστημα δικαιοσύνης της Νοτιας Αφρικής και τα γεγονότα να δείξουν ότι δεν δολοφόνησα την Ρίβα.
Δεν έχω καμια πρόθεση να καλέσω μάρτυρες. Δεν έχω προηγούμενες καταδίκες. Δεν μου αρέσει η βια.

Είμαι διατεθειμένος να παραδώσω τα διαβατήρια μου αν αυτό τεθεί ως όρος για εγγύηση. Αλλωστε μετά το περιστατικό δεν προσπάθησα να φύγω».

Καταπέλτης ο εισαγγελέας

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Πιστόριους πυροβόλησε τρεις φορές την σύντροφό του την ώρα που εκείνη ήταν στην τουαλέτα του σπιτιού του.

Ο Πιστόριους ξέσπασε ξανά σε λυγμούς την ώρα που ακουγόταν το κατηγορητήριο.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, o Πιστόριους σηκώθηκε από το κρεβάτι, φόρεσε τα δυο προσθετικά μέλη του, περπάτησε απόσταση 7 μέτρων και άρχισε να πυροβολεί μέσω της πόρτας του μπάνιου.

Στην συνέχεια, πυροβόλησε 4 φορές και οι τρείς σφαίρες βρήκαν την άτυχη Ρίβα Στέενκαμπ. Στην συνέχεια έσπασε την πόρτα του μπάνιου και πήρε στα χέρια τη νεκρή κοπέλα του και την κατέβασε στον κάτω όροφο.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος υπεράσπισης, Μπάρι Ρου υποστήριξε πως δεν ήταν φόνος εκ προμελέτης. «Δεν ήταν καν φόνος», είπε στο δικαστήριο.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο Πιστόριους  πέρασε την Ρέεβα για διαρρήκτη και ότι δεν ήξερε πως πίσω από την πόρτα του μπάνιου βρισκόταν η κοπέλα του. Στη συνέχεια έσπασε την πόρτα για να βοηθήσει την Ρέεβα.  

Ανέφερε επίσης παλαιότερα περιστατικά όπου άνδρες ειχαν πυροβολήσει διαμέσου πόρτας συζύγους και παιδιά χωρίς να ξέρουν ότι βρίσκονταν εκεί περνώντας τους για διαρρήκτες.

Αρνήθηκε επίσης ότι ο Πιστόριους σηκώθηκε από το κρεβάτι, έβαλε τα προσθετικά μέλη του και περπάτησε έως την τουαλέτα για να πυροβολήσει την Ρέεβα. Τέλος απευθυνόμενος στο δικαστήριο, ρώτησε εάν υπάρχει μάρτυρας για όλα αυτά. 

Σχετικό Θέμα: Σε φορτισμένο κλίμα η κηδεία της Ρίβα Στέενκαμπ