Το BBC σχολιάζει ότι αυτές οι εκλογές που αντιμετωπίζονταν σαν δημοψήφισμα άφησαν αρκετά ικανοποιημένο τον πρωθυπουργό ώστε να αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε πως οι πολίτες της Ελλάδας επιβεβαίωσαν ότι θέλουν τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνησή του.

Κατά τον ανταποκριτή του BBC, το ρίσκο του πρωθυπουργού καρποφόρησε και η προειδοποίησή του περί πρόωρων εκλογών έπεισε πολλούς να στηρίξουν το κόμμα του. Ωστόσο, επισημαίνει το BBC, η μεγάλη αποχή σημαίνει ότι δεν υπάρχει ηχηρή αποδοχή των μέτρων λιτότητας.

Παρόλα αυτά τονίζεται ότι η πλειοψηφία που απολαμβάνει στη Βουλή των κυβερνών κόμμα του επιτρέπει να συνεχίσει με άνεση την οικονομική του πολιτική. Σημειώνεται επίσης ότι η απόφαση να μην προκηρυχθούν εκλογές θα χαροποιήσει το ΔΝΤ και τις διεθνείς αγορές που ήταν νευρικές λόγω της διαφαινόμενης πολιτικής αστάθειας.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σχολιάζουν ότι ο Γ. Παπανδρέου δίστασε τελικά να οδηγήσει τη χώρα στην κάλπη, αποσύροντας το τέλος την απειλή του. Αντίθετα, συνεχίζει η εφημερίδα, έκανε έκκληση για ενότητα και άφησε να εννοηθεί ότι επίκεινται περαιτέρω σκληρές μεταρρυθμίσεις.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα «πισωγύρισμα» για το ΠΑΣΟΚ και δίνει έμφαση στα «πρωτοφανή για την Ελλάδα» ποσοστά αποχής «που σύμφωνα με αναλυτές προδίδουν δυσαρέσκεια για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ». Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών χαρακτηρίζεται ως νέα δοκιμασία για το κυβερνών κόμμα, αν και είναι φαβορί για την επικράτηση στην κρίσιμη περιφέρεια της Αττικής.

Η βρετανική εφημερίδα καταλήγει με την παρατήρηση ότι μετά από μία δυνατή εκκίνηση η δημοσιονομική προσαρμογή φαίνεται να ατονεί, με υστέρηση εσόδων και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός έλαβεε χθες αρκετή στήριξη ώστε να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. Η μη προκήρυξη βουλευτικών εκλογών εκτιμάται ότι απομάκρυνε τις βραχυπρόθεσμες αβεβαιότητες, κάτι που έφερε «ανακούφιση» σε πολλούς που έβλεπαν ως «αχρείαστο» το ρίσκο του κ. Παπανδρέου. Και η Τέλεγκραφ επισημαίνει ότι η μεγάή αποχή αποδεικνύει ότι οι κίνδυνοι για την κυβερνητική πολιτική δεν έχουν εξαλειφθεί.

Ο Γκάρντιαν υπενθυμίζει τη νευρικότητα των αγορών στο άκουσμα της πιθανότητας προκήρυξης πρόωρων εκλογών, πιθανότητα που η εφημερίδα αποδίδει στην έλλειψη πολιτικής συναίνεσης και στην πιθανότητα λήψης περαιτέρω αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων.

Οι Τάιμς σχολιάζουν ότι οι φόβοι που ένιωθαν Έλληνες και Ευρωπαίοι περί πρόωρων εκλογών υποχώρησαν μετά την εξασφάλιση επαρκούς στήριξης από το κυβερνών κόμμα. Οι κυβερνώντες σοσιαλιστές πήραν μια βαθιά ανάσα, γράφει η εφημερίδα που προσθέτει ότι οι πρόωρες εκλογές θα βάθαιναν σχεδόν σίγουρα την οικονομική κρίση και θα έφερναν πιο κοντά το φάσμα της πτώχευσης.