Απεργία πείνας πραγματοποιούν από τις 9 Φεβρουαρίου τριάντα ακτιβιστές από το Ομάν διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους σε μια φυλακή κοντά στην πρωτεύουσα Μουσκάτ, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη από ένα μέλος του αιρετού συμβουλευτικού συμβουλίου Μάτζιλις αλ Σούρα του σουλτανάτου.

Το συμβούλιο έχει πολλαπλασιάσει «τις επαφές του σε όλα τα επίπεδα» με στόχο να στείλει μια αντιπροσωπεία του στη φυλακή Σαμαγέλ, 60 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας, προκειμένου να διαπιστώσει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι κρατούμενοι που πραγματοποιούν απεργία πείνας, δήλωσε ο Μάλεκ αλ Άμπρι.

«Ανησυχούμε, όπως και οι οικογένειές τους, για την επιδείνωση της υγείας τους, δώδεκα ημέρες αφότου ξεκίνησαν την απεργία πείνας», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα η αντιπροσωπεία να μπορέσει να επισκεφθεί σύντομα τη φυλακή.

Η απεργία ξεκίνησε από 17 ακτιβιστές που διαμαρτύρονται γιατί καθυστερεί η εκδίκαση των υποθέσεών τους σε δεύτερο βαθμό. Οι περισσότεροι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση από 6 έως 18 μήνες για συμμετοχή σε διαδηλώσεις και ηλεκτρονικό έγκλημα. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλοι 13 συγκρατούμενοί τους.

Οι εφέσεις θα εξεταστούν από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 25 Φεβρουαρίου και αναμένεται να εκδοθεί απόφαση στις 4 Μαρτίου, διευκρίνισε ο Άμπρι.