Μείωση 3% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των κρατικών λειτουργών προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλισθεί ποσό ενός δισεκατομμυρίου κούνα στον προϋπολογισμό.

Διευκρίνισε δε ότι από τη μείωση των μισθών θα εξαιρεθούν οι καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των οποίων οι μισθοί θα αυξηθούν έστω και κατά ένα μικρό ποσοστό.

«Δυστυχώς, προς το παρόν, είναι η μοναδική υπεύθυνη συμπεριφορά (η μείωση των μισθών)» δήλωσε ο κ. Μιλάνοβιτς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, τονίζοντας πως η μείωση των μισθών αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2013.

Ο κ. Μιλάνοβιτς υπογράμμισε ότι, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αποφάσιζε τη μείωση των μισθών, τότε η μόνη εναλλακτική λύση ήταν οι απολύσεις και εκτίμησε ότι οι περίπου 231.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα κατανοήσουν την αναγκαιότητα της απόφασης.

Διαβεβαίωσε δε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της αγοράς εργασίας.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Στο μεταξύ, τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μείωση των μισθών κατά 3%, ανακοινώνοντας πως μια τέτοια εξέλιξη δεν θα οδηγήσει την Κροατία εκτός ύφεσης.

«Η Κροατία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, μειώνοντας τους μισθούς κατά 3% και εφαρμόζοντας μια πολιτική που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό ανέργων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κροατικής Δημοκρατικής Συμμαχίας Σλαβονίας και Μπαράνιας (HDSSB) Ζόραν Βίνκοβιτς.

Από την πλευρά της, η Μαρτίνα Ντάλιτς από την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) τόνισε ότι κυβέρνηση δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης και πρέπει άμεσα να υιοθετήσει ένα τριετές σχέδιο δράσης για την οικονομική ανάπτυξη, στο οποίο θα καθορίζονται με σαφήνεια οι δημοσιονομικοί στόχοι και ο τρόπος επανεκκίνησης της οικονομίας.

Άμεση ήταν και η αντίδραση των εκπροσώπων των εργατικών συνδικάτων του δημόσιου τομέα, που υπενθύμισαν ότι τον Αύγουστο του 2012 υπεγράφη συλλογική σύμβαση εργασίας με την κυβέρνηση.