Στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά και καλύτερες συνθήκες εργασίας όλο και περισσότεροι Ρομά πηγαίνουν στη Γερμανία. Πολλοί δήμοι και κοινότητες δεν μπορούν να χειριστούν την κατάσταση.
Το Ντούισμπουργκ, μια πόλη στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, είναι στα όρια της χρεοκοπίας. Κάθε σεντ μετράει, και περικοπές γίνονται παντού. Σχεδόν 19 εκατομμύρια ευρώ προέβλεπε ο δημοτικός προϋπολογισμός για μέτρα ένταξης των Ρομά, όμως και εκεί γίνονται περικοπές. Εκτός αυτού αυξάνεται δραματικά και ο αριθμός των νέων μεταναστών. Παρόμοια είναι η κατάσταση σε πολλές γερμανικές πόλεις όπως στο Ντόρντμουντ, την Κολωνία, το Ανόβερο, το Μανχάιμ και άλλες.

Σύμφωνα με έρευνες, ο αριθμός των Ρομά από τη Ρουμανία και την Βουλγαρία αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια από 64.000 σε 147.000. Μέχρι σήμερα ήταν κυρίως η Ιταλία και η Ισπανία που υποδέχονταν τους Ρομά από τις δυο συγκεκριμένες χώρες. Εξαιτίας όμως της οικονομικής κρίσης, οι Ρομά καταφεύγουν όλο και περισσότερο στη Γερμανία. Ψυχραιμία πάντως συνιστά ο καθηγητής Χέρμπερτ Μπρύκερ από το Ινστιτούτο Εργασίας και Επαγγελματικών Ερευνών στη Νυρεμβέργη: «Στην Ισπανία και την Ιταλία είδαμε πως οι Ρομά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία εντάχθηκαν θαυμάσια στην αγορά εργασίας δουλεύοντας σε ξενοδοχεία και οικοδομές. Και οι επιβαρύνσεις για το κοινωνικό σύστημα σε αυτές τις χώρες δεν ήταν σοβαρές, επιπλέον η ανεργία των Ρομά σε αυτές τις χώρες ήταν κάτω από το μέσο όρο.

Έλλειψη χρημάτων και άγραφοι νόμοι

Οι Σίντι και οι Ρομά καταφεύγουν κυνηγημένοι από τις χώρες που διέμεναν και πάλι στις πιο φτωχές γερμανικές πόλεις. Μπορεί και εκεί να μην βρίσκουν εύκολα δουλειά, μπορούν όμως τουλάχιστον να βρουν φθηνά καταλύματα.

Όπως σημειώνει η Λέιλα Εσμάλ, ειδική σε θέματα ένταξης μεταναστών στο δήμο του Ντούισμπουργκ:

«Είναι απαραίτητο να ληφθούν πολλά μέτρα που θα αφορούν την ένταξή τους. Είναι θέματα γλώσσας, θέματα που αφορούν θέσεις στα σχολεία, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Χρειαζόμαστε ένα συνολικό πακέτο και πολλά, πολλά μέτρα».

Πολλοί στα όρια της χρεοκοπίας γερμανικοί δήμοι εξαρτώνται από τα κοινοτικά κονδύλια και χωρίς τη βοήθειά τους δεν μπορούν  να πάρουν οποιαδήποτε μέτρα. Συχνά πάντως στις φτωχές αυτές γερμανικές πόλεις υπάρχουν αντιπαραθέσεις μεταξύ των ντόπιων και των νεοφερμένων. Και δεν είναι μόνο η έλλειψη χρημάτων αλλά και το γεγονός ότι οι νέοι μετανάστες δεν γνωρίζουν τους κώδικες συμπεριφοράς και τους άγραφους νόμους.

Πηγή: Deutsche Welle