Τουλάχιστον 53 είναι οι νεκροί από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Δαμασκού, κοντά στην έδρα του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της συριακής τηλεόρασης.

«Υπάρχουν ακόμη δεκάδες τραυματίες», πρόσθεσε η συριακή τηλεόραση.

Αποφεύγοντας να κατηγορήσει το συριακό καθεστώς, όπως έκανε στο παρελθόν για τις επιθέσεις αυτού του είδους, ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός καταδίκασε την σημερινή επίθεση αυτοκτονίας και χαρακτήρισε εγκληματικές τις επιθέσεις που έχουν στόχο αμάχους «όποιος κι αν είναι ο δράστης τους».

Στο παρελθόν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν αναλάβει τζιχαντιστικές οργανώσεις που μάχονται στο πλευρό των ανταρτών, κυρίως το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση που σημειώνεται στην συριακή πρωτεύουσα μετά την διπλή επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στις 10 Μαΐου του 2012, από την οποία σκοτώθηκαν 55 άνθρωποι.

Μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης αυτής είναι και ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FDLP) Νάγεφ Χαουάτμεχ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του παλαιστινιακού αυτού κινήματος, το οποίο εδρεύει στη Συρία.

Ο 78χρονος Χαουάτμεχ τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο και στα χέρια από θραύσματα τζαμιού, τα οποία έσπασαν από την πολύ ισχυρή έκρηξη που έγινε σε απόσταση 500 μέτρων από το γραφείο του, δήλωσε ο αξιωματούχος του γραφείου Τύπου του FDLP, Ρασίντ Κουάιντερ. «Πάει καλά», κατέληξε ο ίδιος, αναφερόμενος στη υγεία του Χαουάτμεχ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τηλεφώνησε στον επικεφαλής του FDLP για να ρωτήσει για την κατάσταση της υγείας του, μετέδωσε παράλληλα το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.