Τον χαρακτηρισμό της Γιούλια Τιμοσένκο και του Γιούρι Λούτσενκο ως «πολιτικούς κρατουμένους» ζήτησε ο ειδικός εισηγητής της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξετασθούν οι δυνατότητες απελευθέρωσης τους από την ουκρανική κυβέρνηση.
Ο εισηγητής για τον διαχωρισμό των πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε πρώην ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Όμτζιγκτ, χαρακτήρισε επείγον το θέμα του χαρακτηρισμού.

Στην δήλωση του, που έγινε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στην Ουκρανία (19-21 Φεβρουαρίου 2013) και την συνάντηση του με τον κ. Λούτσενκο στη φυλακή, ο Ολλανδός βουλευτής υπενθύμισε ότι με ψήφισμα της η Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει ήδη ζητήσει από τον πρόεδρο της Ουκρανίας να εξετάσει όλα τα νομικά μέσα που είναι διαθέσιμα για την απελευθέρωση των Τιμοσένκο-Λούτσενκο.

Υπενθύμισε ακόμη ότι πρόσφατα το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η σύλληψη του κ. Λούτσενκο παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε πολλές κατηγορίες, δεδομένου ότι υπήρξαν και πολιτικά κίνητρα για τη σύλληψή του.

«Η απόφαση αυτή, κατά την άποψή μου» διευκρίνισε ο κ. Όμτζιγκτ, «δείχνει ότι ο τρόπος επιβολής του νόμου στην Ουκρανία είναι άδικος και χρειάζεται επειγόντως μια μεταρρύθμιση».

Στην δήλωση αναφέρεται ότι, στα πλαίσια σύνταξης της σχετικής του έκθεσης, ο Χριστιανοδημοκράτης Ολλανδός βουλευτής συναντήθηκε, τον Μάιο του 2012 και με τον πρώην πρωθυπουργό της Ισλανδίας Γκέιρ Χάαρντε, που κατηγορείται ως υπεύθυνος της δημιουργίας της οικονομικής κρίσης στη χώρα.