Δύο γυναίκες τέθηκαν υπό κράτηση σήμερα στον καθεδρικό της Μόσχας, κατά την προσπάθειά τους να τιμήσουν την πρώτη επέτειο από την «πανκ προσευχή» κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την οποία είχε τραγουδήσει πέρυσι στον ίδιο ναό το γυναικείο συγκρότημα των Pussy Riot, δύο μέλη του οποίου βρίσκονται σήμερα στη φυλακή.

Η Ιρίνα Καρατσούμπα και η Ελένα Φόλκοβα, εκπαιδευτικοί και οι δύο, οι οποίες φορούσαν μάσκες όπως αυτές των Πούσι Ράιοτ, συνελήφθησαν το πρωί στον καθεδρικό ναό την ώρα που ετοιμάζονταν να αφήσουν λουλούδια μπροστά από το εικονοστάσι.

Σε αυτές επετράπη το απόγευμα να φύγουν από το αστυνομικό τμήμα στο οποίο είχαν οδηγηθεί, ανέφερε μέσω Twitter η δικηγόρος Βιολέτα Φόλκοβα.

Η Καρατσούμπα διηγήθηκε ότι ήθελε να τιμήσει «την επέτειο ενός γεγονότος που άλλαξε τη χώρα μας», σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα gazeta.ru.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο Ίντερνετ οι δύο γυναίκες παρουσιάζονται να εκφράζουν την συμπάθειά τους προς τις Pussy Riot.

«Πιστεύουμε ότι ήταν μια (. . .) ηρωική πράξη ότι βγήκαν και είπαν στην Εκκλησία πόσο πολύ έχει πέσει και τι πρέπει να κάνει για να είναι μια πραγματική εκκλησία: Να μην υπηρετεί το κράτος, αλλά το Θεό», δηλώνει η μια από τις δύο γυναίκες στο βίντεο το οποίο εστάλη στην ιστοσελίδα της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα.

«Γι' αυτό ήρθαμε, επειδή είναι σαφές πόσο οι γυναίκες αυτές υπέφεραν. Είναι στη φυλακή, σε δύσκολες συνθήκες. Τα παιδιά τους είναι χωρίς τις μητέρες τους», σημείωσε η μία από τις δύο προτού συλληφθεί.