Εκδικάζεται το αίτημα του Όσκαρ Πιστόριους (10:00 ώρα Ελλάδας) για την προσωρινή αποφυλάκισή του με εγγύηση, μέχρι την τελική ετυμηγορία της δίκης για την υπόθεση του θανάτου της 30χρονης συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ, σε μία ακροαματική διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από μπαράζ ανατροπών.

Τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο δικαστήριο μπορούν να χαρακτηριστούν ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για τον 26χρονο χρυσό παραολυμπιονίκη.

Στην κατοικία του νοτιοαφρικανού αθλητή βρέθηκαν σύριγγες, κουτιά τεστοστερόνης και μπουκάλια αλκοόλ. Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν και ένα ματωμένο ρόπαλο του μπέιζμπολ, με τις αναλύσεις να αναμένεται να δείξουν την προέλευσή του.

Τα πλεον επιβαρυντικά στοιχεία κατέθεσε ο αστυνομικός ερευνητής της υπόθεσης, Χίλτον Μπόθα, ο οποίος ανέφερε ότι αυτήκοος μάρτυρας άκουσε πυροβολισμούς τη μοιραία νύχτα, μετά μια γυναίκα να φωνάζει και «μετά νέους πυροβολισμούς». Παράλληλα, μίλησε και για παλαιότερη σύλληψη του παραολυμπιονίκη, για επίθεση κατά προσώπου μέσα στην κατοικία του.

Φυσικά τα δεδομένα μπερδεύτηκαν αρκετά, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο αστυνομικός ερευνητής τελεί υπό δικαστική δίωξη, για επτά απόπειρες ανθρωποκτονίας, σε επεισόδιο κατά το οποίο άνοιξε πυρ εν ώρα υπηρεσίας(!)

Σημειο-κλειδί, πάντως, στον τόπο του εγκλήματος είναι το μπάνιο στην κατοικία του Πιστόριους, αφού εκεί πυροβολήθηκε θανάσιμα η σύντροφος του αθλητή. Ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι άρπαξε ένα πιστόλι 9 mm και πήγε στο μπάνιο, πυροβολώντας έξω από την πόρτα τη Στέενκαμπ, την οποία -όπως ισχυρίζεται- πέρασε για εισβολέα.

Οι συνήγοροι του Πιστόριους αρνούνται τις κατηγορίες του φόνου εκ προ μελέτης, κάνοντας λόγο για «λάθος», ζητώντας προσωρινή αποφυλάκιση για να του δοθει χρόνος να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Το μόνο που έχει να κερδίσει ο 26χρονος αθλητής είναι πλέον μόνο χρόνος. Οι χορηγοί του, που τον εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλον, τον έχουν ήδη καταδικάσει.

Βαγγέλης Βιτζηλαίος