Περισσότερα από 12 μέλη της οικογένειας της Josefina Mas-Bartoli Lopez πάσχουν από ναρκοληψία. Ανάμεσα σε αυτά είναι και οι δύο γιοι της. Πρόκειται για την οικογένεια με τα περισσότερα μέλη που έχουν αυτήν την πάθηση, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα καταγεγραμμένα στοιχεία.

Ο David δηλώνει αφοπλιστικά: «Πάνω από όλα αισθάνεσαι φόβο, πανικό και κάποιες στιγμές νομίζεις ότι ζεις τον θάνατο σου. Είναι σαν να πρωταγωνιστείς στο δικό σου φιλμ τρόμου». Στο μεταξύ, η μητέρα προσκαλεί τον δημοσιογράφο να τους επισκεφθεί στο σπίτι κάποιο μεσημέρι και, αν σταθεί τυχερός, μπορεί και να τους βρει ξύπνιους. Η συνέντευξη γίνεται σε ένα σπίτι στο κέντρο της Μαδρίτης που «θυμίζει πτέρυγα νοσοκομείου».

 

O David και ο δίδυμος αδελφός του Miguel Angel σημειώνουν: «Στον δρόμο περπατάμε με τα μάτια κλειστά, αλλά μπορούμε να ακούσουμε τι συμβαίνει γύρω μας». Η οικογένεια Lopez αποτελεί και για τους επιστήμονες ένα αντικείμενο παρατήρησης για την ανακάλυψη του γονιδίου το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ναρκοληψία και την καταληψία. Παλαιότερα, οι δύο αυτές παθήσεις θεωρούνταν άσχετες μεταξύ τους. Η καταληψία συνοδεύεται από μυϊκή παράλυση, η οποία μπορεί να προέλθει από το γέλιο ή από έντονα συναισθήματα.

 

«Το τρομακτικό στη ζωή μας είναι ότι θες να τη διακωμωδήσεις, αλλά δεν μπορείς. Το γέλιο μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες για εμάς» λέει ο David. Στην οικογένεια Lopez, πάντως, αρκετοί από τους θείους τους και τα ξαδέλφια τους πάσχουν από ναρκοληψία.