Αποφυλακίζεται προσωρινά με εγγύηση ο Όσκαρ Πιστόριους ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσής του, έπειτα από απόφαση του δικαστή Ντέσμοντ Νέιρ, απαντώντας «ναι» στο σχετικό αίτημά του.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο χρυσός παραολυμπιονίκης δεν είναι ύποπτος φυγής, δεδομένου ότι είναι πολύ γνωστό πρόσωπο, προκαλώντας τις επιδοκιμασίες της οικογένειας του αθλητή. Ο ίδιος ωστόσο παρέμεινε ανέκφραστος κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης.

Η δίκη αναβλήθηκε για τις 4 Ιουνίου, ενώ το ποσό της εγγύησης ανέρχεται στα 114.000 δολάρια (85.000 ευρώ).

Υποχρεώνεται επίσης να παραδώσει το διαβατήριό του, να αποφύγει τις επαφές με μάρτυρες της υπόθεσης και να μην επιστρέψει στο σπίτι του, τον τόπο του εγκλήματος. Θα πρέπει να εμφανίζεται δύο φορές την εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα, να παραδώσει όλα τα όπλα που έχει στην κατοχή του και να μην καταναλώνει αλκοόλ.

Ο Ντέσμοντ Νάιρ τόνισε επίσης ιδιαίτερα τις «βίαιες τάσεις» που έχει επιδείξει ο Πιστόριους στο παρελθόν και εξέφρασε τη λύπη του που η κατηγορούσα αρχή δεν παρουσίασε «επαρκή τεκμήρια για να αποδείξει τα γεγονότα».

Ο δικαστής ανέλυσε επί δύο ώρες στο δικαστήριο της Πρετόρια τα δεδομένα του θανάτου της συντρόφου του 26χρονου αθλητή, Ρίβα Στέενκαμπ, πριν ανακοινώσει το ότι έκανε δεκτό το αίτημα του κατηγορούμενου.

Βαριά καταδίκη εισηγείται ο εισαγγελέας

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας Γκέρι Νελ δήλωσε κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ότι ο φόνος για τον οποίο κατηγορείται ο νοτιοαφρικανός χρυσός παραολυμπιονίκης θα του κοστίσει μια «σχεδόν σίγουρη» βαριά καταδίκη σε κάθειρξη.

«Δεν το είπε, όμως οφείλει να γνωρίζει ότι θα πρέπει να καταδικαστεί. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μια μακροχρόνια ποινή στη φυλακή είναι σχεδόν σίγουρη», δήλωσε ο εισαγγελέας ενώπιον του δικαστηρίου της Πρετόριας. Η εισαγγελία υποστηρίζει σχετικά με τον Πιστόριους πως είναι ένας εν ψυχρώ δολοφόνος, ενώ οι δικηγόροι του επιχειρηματολογούν πως είναι υπερβολικά διάσημος για να υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει. Η σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου άρχισε στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ο εισαγγελέας εξέφρασε σήμερα τη λύπη του λέγοντας ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του εγκλήματός του.

«Δεν είδα πουθενά (...) δεν άκουσα εκ μέρους του ένα, "Παραδέχομαι πως προκάλεσα παρανόμως ένα θάνατο"», είπε ο εισαγγελέας Γκέρι Νελ εκτιμώντας πως τα δάκρυα του Πιστόριους στο δικαστήριο δείχνουν περισσότερο ότι λυπάται για τον εαυτό του παρά τύψεις.

Σχετικά με το αίτημα του διάσημου αθλητή να αποφυλακιστεί με εγγύηση, ο Γκέρι Νελ ήταν ιδιαίτερα σαρκαστικός. «Αυτό που διαβάζουμε είναι το εξής: "Δώστε μου το διαβατήριό μου. Αφήστε με να βγω, να συνεχίσω την καριέρα μου. Είναι συνεχίζουμε τις δουλειές μας ως συνήθως"».

«Τι ζωή θα έχει ένα πρόσωπο που πρέπει να χρησιμοποιεί προσθετικά μέλη, αν χρειαστεί να διαφύγει;», ρώτησε ο δικαστής Ντέσμοντ Νέιρ, καθώς η υπεράσπιση πρόβαλε τον κίνδυνο διαφυγής στο εξωτερικό του αθλητή, ο οποίος είναι ακρωτηριασμένος στα δύο πόδια.

«Μια ζωή ελευθερίας. Μια ζωή όχι στη φυλακή», απάντησε ο εισαγγελέας. «Να δραπετεύει μ' αυτά τα προσθετικά μέλη;», επέμεινε ο δικαστής, ειρωνευόμενος και προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο.

Ο Γκέρι Νελ εκτιμά ότι ο Πιστόριους δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά επειδή φέρει προσθετικά μέλη.
Η ομάδα των συνηγόρων του Πιστόριους υποστηρίζει πως ο αθλητής πυροβόλησε και σκότωσε την 29χρονη φιλενάδα του, την Ρίβα Στέενκαμπ, σ' ένα τραγικό λάθος, στο σπίτι του, τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Φεβρουαρίου, και αξίζει να αποφυλακιστεί με εγγύηση για να προετοιμαστεί για την υπόθεση η οποία έχει προσελκύσει παγκόσμια προσοχή.

Σε μια συνέντευξη που είχε δώσει μια εβδομάδα πριν από το θάνατό της και η οποία δημοσιεύεται σήμερα, η Στέενκαμπ, πτυχιούχος της Νομικής και μοντέλο, είχε μιλήσει για τη διάρκειας τριών μηνών σχέση της με τον αθλητή.

«Λατρεύω τον Όσκαρ. Τον σέβομαι και τον θαυμάζω πάρα πολύ», είχε πει στο κουτσομπολίστικο περιοδικό Heat. «Δεν θέλω το παραμικρό να εμποδίσει τη σταδιοδρομία του».

Στη Νότια Αφική, η ακροαματική διαδικασία για την αποφυλάκιση ή μη ενός κατηγορουμένου με εγγύηση επιτρέπει στους εισαγγελείς και τους συνηγόρους να εκθέτουν τα βασικά επιχειρήματά τους, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία. Η πλήρης δίκη είναι απίθανο να αρχίσει πριν περάσουν αρκετοί μήνες.

Αν καταδικαστεί, ο Πιστόριους αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.