Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο οποίος αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Οικονομικά ζητήματα, οι εδαφικές διαφορές μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας.

Σε σχόλιά του στην Washington Post, τα οποία επικρίθηκαν σφοδρά από το Πεκίνο, ο κ. Άμπε δήλωσε ότι η Κίνα έχει μία «βαθιά ριζωμένη» ανάγκη για σύγκρουση με την Ιαπωνία και άλλες χώρες στην περιοχή, χρησιμοποιώντας διαμάχες για να τονώνει τα εθνικιστικά συναισθήματα του λαού της και τη στήριξή του στις αρχές.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι δήλωσε ότι το Πεκίνο «εξεπλάγη» από το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι είναι σπάνιο για έναν ηγέτη να προσβάλλει τις γειτονικές χώρες.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του κ. Ομπάμα για τα ασιατικά ζητήματα, Ντάνι Ράσελ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος «συνεχίζει να στηρίζει τις ειρηνικές προσπάθειες για να βρεθεί διπλωματική λύση σε εκκρεμή ζητήματα εδαφικών διεκδικήσεων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο κ. Ομπάμα «έχει υπάρξει ξεκάθαρος ως προς την αντίθεση των ΗΠΑ σε εξαναγκαστικές ενέργειες ή μονομερή βήματα που απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή».

«Η απάντησή στην πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και στις ευρύτερες προκλητικές ενέργειές της ξεκινά με τη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια των συμμάχων, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας », δήλωσε ο κ. Ράσελ.