Τα ζητήματα της Συρίας, του Ιράν και του Μάλι θα βρεθούν κυρίως στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει στις 27 Φεβρουαρίου στο Παρίσι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς, όπως ανακοίνωσαν διπλωμάτες των δύο χωρών.

Η επίσκεψη του κ. Κέρι στο Παρίσι θα είναι ο τρίτος σταθμός του πρώτου του ταξιδιού από την ανάληψη των καθηκόντων του. Η περιοδεία αυτή θα αρχίσει στις 24 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 6 Μαρτίου. Ο αμερικανός υπουργός θα επισκεφτεί την Βρετανία, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Η γαλλική επέμβαση στο Μάλι «θα είναι σίγουρα ένα από τα θέματα συζήτησης του ΥΠΕΞ Κέρι με τον πρόεδρο Ολάντ και τον ομόλογό του Φαμπιούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νιούλαντ.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε πως οι κ.κ. Κέρι και Φαμπιούς θα συζητήσουν επίσης για την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, τον πόλεμο στη Συρία, το Αφγανιστάν και τα πυρηνικά προγράμματα Ιράν και Βόρειας Κορέας.

Οι δύο υπουργοί θα έχουν ακόμη συνομιλίες για τις κλιματικές αλλαγές, προτεραιότητα για την κυβέρνηση Ομπάμα, και θα αναφερθούν στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε..