Την απόφασή του να αποχωρήσει, την ερχόμενη Δευτέρα, από τον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα, ανακοίνωσε το Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα (SLS). Προηγήθηκε την Παρακευή η αποχώρηση του κόμματος των Συνταξιούχων (DeSUS), με τον πρόεδρό του Καρλ Έριαβετς και τον αντιπρόεδρό του Τόμαζ Γκαντάρ, να παραιτούνται από τις θέσεις των υπουργών Εξωτερικών και Υγείας, αντίστοιχα.

Με την απομάκρυνση του SLS, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα διαθέτει πλέον τη δύναμη μόνο δύο κομμάτων- έναντι πέντε που συμμετείχαν αρχικά - και η κυβέρνηση μειοψηφίας του Γιάνεζ Γιάνσα είναι πλέον αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα των πολιτικών διαβουλεύσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που είναι πρόθυμα να συνεργαστούν για να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του κ. Γιάνσα, μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Σλοβενίας.

Τα μέλη του SLS που κατέχουν υπουργικά αξιώματα θα παραιτηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, ανακοινώθηκε από το κόμμα. Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Ράντοβαν Ζέργιαβ και τον υπουργό Γεωργίας και Περιβάλλοντος Φρανκ Μπόγκοβιτς.