Το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την προεδρία της Κούβας έγειρε για πρώτη φορά ο Ραούλ Κάστρο, στο πλαίσιο κοινής εμφάνισης που πραγματοποίησε με τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«[Σύντομα] θα είμαι 82 ετών, έχω δικαίωμα να συνταξιοδοτηθώ, δεν νομίζετε;», σχολίασε ο κ. Κάστρο, μιλώντας σε χαλαρό ύφος σε δημοσιογράφους, μπροστά από ένα μνημείο που είναι αφιερωμένο στους πεσόντες Σοβιετικούς στρατιώτες ανά τον κόσμο.

Παρά την ανεπισημότητα των δηλώσεών του, ο κουβανός ηγέτης έχει επανειλημμένα δηλώσει κατά το παρελθόν πως επιθυμεί να εφαρμόσει ένα όριο δύο θητειών για όλα τα πολιτικά αξιώματα στην Κούβα, συμπεριλαμβανομένης της προεδρίας.

Εάν τα εν λόγω όρια θεσμοθετηθούν, η επερχόμενη θητεία του κ. Κάστρο, η οποία λήγει το 2018, θα μπορούσε να είναι η τελευταία του. Θα είναι 86 ετών.

Εάν και εφόσον ο κ. Κάστρο αφήσει την πολιτική σκηνή θα σημάνει το τέλος σχεδόν 60 ετών αδιάλειπτης παρουσίας των αδελφών Κάστρο στην ηγεσία της Κούβας. Ο Φιντέλ Κάστρο ανέλαβε τα ηνία της νησιωτικής χώρας το 1959, ως επικεφαλής της επανάστασης που ανέτρεψε τον δικτάτορα Φουλχένθιο Μπατίστα. Ο Ραούλ ανέλαβε ουσιαστικά την ηγεσία το 2006, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε ο μεγαλύτερος αδελφός του.

Πηγή: skai.gr