«Προφανώς, οι δυνατότητες της 41ης Βουλής έχουν εξαντληθεί. Οδεύουμε στο σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων του κρατικού ηγέτη με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων σήμερα στη Σόφια.

Ο πρόεδρος διευκρίνισε, ότι παρόλο που τα βασικά πολιτικά κόμματα ήδη έχουν εκδηλώσει τη βούληση τους να μην δεχτούν εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στα πλαίσια της υπάρχουσας Βουλής, ο ίδιος θα ακολουθήσει τη συνταγματική διαδικασία ανάθεσης της εντολής πρώτα στο μέχρι πρόσφατα κυβερνών κόμμα ΓΕΡΜΠ, μετά στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΒΣΚ), μετά στο φιλελεύθερο «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (ΚΔΕ) και ούτω καθεξής, κατά τη σειρά της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του εκάστοτε κόμματος.

Ανάμεσα στα οποία είναι και το εθνικιστικό «Ατάκα», ο πρόεδρος του οποίου Βόλερν Σίντεροφ αρνήθηκε να λάβει μέρος στις σημερινές διαβουλεύσεις, επειδή δεν ήταν δημόσιες και διαφανείς «με παρουσία τηλεοπτικών καμερών και εκπροσώπων των ατόμων που διαμαρτύρονται», όπως είπε.

Τέλη Απριλίου ή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αντί για την κανονική πραγματοποίησης του τον ερχόμενο Ιούλιο, σύμφωνα με τον ρυθμιστή του Πολιτεύματος.

Ο οποίος δήλωσε επίσης στο βουλγαρικό Τύπο, ότι θα επιλέξει για τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης προσωπικότητες, οι οποίες δεν συνδέονται με καμία πολιτική παράταξη αλλά έχουν κύρος και δημόσια εμπιστοσύνη.

Αυτό ζήτησαν, εξάλλου, στις σημερινές δηλώσεις τους οι αρχηγοί του ΒΣΚ, Σεργκέι Στανίσεφ και του ΚΔΕ, Λουτφί Μεστάν.