Ισραηλινές δυνάμεις συγκρούστηκαν σήμερα κατά μήκος της Δυτικής Όχθης με παλαιστίνιους διαδηλωτές, στην κορύφωση μιας εβδομάδας βίαιων επεισοδίων.

Οι συγκρούσεις γίνονται στο φόντο απεργίας πείνας τεσσάρων παλαιστίνιων κρατούμενων σε ισραηλινές φυλακές

Γύρω από το τζαμί Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ, νεαροί Παλαιστίνιοι εκσφενδόνισαν πέτρες προς ισραηλινούς αστυνομικούς μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Δεκάδες αστυνομικοί εισήλθαν στον περίβολο του ναού και σύμφωνα με μαρτυρίες, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, έκαναν χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου, ενώ πιστοί και γηραιότεροι έτρεχαν να καλυφθούν.

Σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας του Ισραήλ, η ίδια δεν έκανε χρήση δακρυγόνων, αντιθέτως οι διαδηλωτές εκτόξευαν πυροτεχνήματα.

Στην πόλη της Χεβρώνας στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης και με μεγάλη πυκνότητα ισραηλινών εποίκων, η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει με χειροβομβίδες κρότου 1.500 διαδηλωτές.

Σκηνικό συγκρούσεων δημιουργήθηκε και στη Ναμπλούς, όπου έγινε και χρήση πλαστικών σφαιρών για να διαλυθούν μικρά οδοφράγματα τα οποία είχαν υψώσει οι Παλαιστίνιοι.

Δεκάδες είναι, σύμφωνα με το Reuters, οι μικροτραυματισμοί από εισπνοή αερίων και σφαίρες πλαστικού και αλουμινίου.

Το καθεστώς ελευθερίας ή κράτησης των τεσσάρων απεργών πείνας εκκρεμεί, καθώς το πολιτικό ισραηλινό δικαστήριο απέτυχε να εκδώσει απόφαση για τους δύο από αυτούς, επιστρέφοντας την υπόθεση της πολυετούς καταδίκης τους στο στρατοδικείο.

Οι τέσσερις άνδρες έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε ένοπλες ενέργειες, είχαν απελευθερωθεί το 2011 σε ανταλλαγή για ισραηλινό στρατιώτη, και συνελήφθησαν εκ νέου λίγο μετά την προσωρινή απελευθέρωσή τους.

Πηγή: naftemporiki.gr