Διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο κακοποιός «Ελ Τσάπο», ο παντοδύναμος Χοακίν Γκουσμάν, αρχηγός του μεξικάνικου καρτέλ των ναρκωτικών της Σιναλόα είναι νεκρός διέταξαν οι αρχές της Γουατεμάλας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μαουρίτσιο Λόπες.

Ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν είναι ο πλέον καταζητούμενος έμπορος ναρκωτικών στο Μεξικό -ο οποίος πρόσφατα χαρακτηρίσθηκε ως «υπ' αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος» από τις αρχές του Σικάγου στις ΗΠΑ, έναν τίτλο που είχε αποδοθεί μόνον στον διαβόητο Αλ Καπόνε, που είχε αιματοκυλήσει την πόλη στη δεκαετία του '30.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε την επιβεβαίωση μίας ένοπλης αναμέτρησης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μπορεί να πρόκειται για τον 'Ελ Τσάπο'», δήλωσε ο ίδιος υπουργός. Όπως πρόσθεσε ο Λόπες, η πληροφορία τούτη δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί «100%».

Ο υπουργός δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει ποιοι ενεπλάκησαν στην αναμέτρηση, ούτε εάν υπήρξαν κι άλλοι νεκροί, όμως τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, η σύγκρουση σημειώθηκε σε παραμεθόριο κοινότητα στην διοικητική περιφέρεια του Πετέν, που γειτνιάζει με το Μεξικό, 500 χλμ. από την πρωτεύουσα Πόλη της Γουατεμάλας και υπήρξαν δύο νεκροί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην κοινότητα Σαν Βαλεντίν ανακαλύφθηκαν απανθρακωμένα αυτοκίνητα και όπλα.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως οι ερευνητές των αρχών συγκεντρώνουν φωτογραφίες κι ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να αναγνωρίσουν τους νεκρούς με τη βοήθεια των μεξικανικών αρχών. Πηγές του μεξικανικού στρατού αναφέρουν πως ειδικοί από τη χώρα έχουν μεταβεί στη Γουατεμάλα ώστε να συνδράμουν στην αναγνώριση των σορών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο υποστήριξε πως δεν έχει ακόμη λάβει πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Γκουσμάν, αλλά «ευελπιστεί σύντομα να έχει ενημέρωση» για το θέμα αυτό.

Οι φήμες για τον θάνατο του πανίσχυρου εμπόρου ναρκωτικών συνέπεσαν με την χθεσινή επίσκεψη του νέου αρχηγού του αμερικανικού Νοτίου Επιτελείου Δυνάμεων στρατηγό Τζον Κέλι, ο οποίος αφίχθη ώστε να συνεξετάσει με τον πρόεδρο Ότο Πέρες θέματα ασφαλείας, στα οποία εμπίπτει και η μάχη κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.