Ένας άνδρας 31 ετών υπέκυψε από τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών ενώ νοσηλευόταν σε κλινική στο Γκιγιάνγκ, ανακοίνωσε το γραφείο Υπηρεσιών Υγείας της επαρχίας Γκιζού, εννέα ημέρες αφότου έφυγε από τη ζωή από την ίδια ασθένεια μία γυναίκα 21 ετών.
Ο Κάι Ρουσάν υπέκυψε χθες, έχοντας προσβληθεί από τη νόσο στις 3 Φεβρουαρίου και είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο της πόλης. Πέντε ημέρες αργότερα η κατάστασή του επιδεινώθηκε και στις 10 Φεβρουαρίου οι εξετάσεις υπέδειξαν πως είχε προσβληθεί από τον ιό Η5Ν1.

«Έως σήμερα δεν είχε καταγραφεί κανένα ανθρώπινο θύμα της γρίππης των πτηνών σε όλην την επαρχία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του γραφείου, το οποίο εκδόθηκε χθες βράδυ. Οι αρχές διαπίστωσαν πως τα δύο θύματα είχαν «κοντινές επαφές» με πτηνά, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το οποίο επισημαίνει πως 110 άνθρωποι που είχαν έλθει σε επαφή με τους υποκύψαντες ασθενείς έχουν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ο ιός Η5Ν1, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 360 ανθρώπους από το 2003, μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, όμως οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους μήπως μία μετάλλαξή του καταστήσει δυνατή τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει μία πανδημία.