Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε επισήμως χθες από το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο να καταργήσει νόμο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990 και χαρακτηρίζει σε ομοσπονδιακό επίπεδο το μυστήριο του γάμου αποκλειστικά ως ένωση ενός άνδρα και μίας γυναίκας, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που ήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το αίτημα κατατέθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, όπως έχει το δικαίωμα, στους εννέα «σοφούς» του σώματος, οι οποίοι θα κληθούν να εξετάσουν στις 26 και 27 Μαρτίου το ακανθώδες θέμα της αναγνώρισης των ενώσεων μεταξύ ζευγαριών ομοφυλοφίλων, μέσω της κατάργησης του νόμου, που ονομάζεται «Προάσπιση του Γάμου» (DOMA). Το νομοθέτημα αυτό «παραβιάζει τη θεμελιώδη εγγύηση της ισότητας» απέναντι στους νόμους που απορρέει από το αμερικανικό Σύνταγμα, επιχειρηματολογεί η κυβέρνηση στην προσφυγή της.

Κατά την ίδια πηγή, ο νόμος DOMA «εμποδίζει δεκάδες χιλιάδες ζευγαριών ομοφυλοφίλων, που σύμφωνα προς τους νόμους της Πολιτείας της είναι νόμιμα παντρεμένα, να χαίρουν των ίδιων ομοσπονδιακών ευεργετημάτων με τα κανονικά ζευγάρια». «Καθώς η διάκριση τούτη δεν είναι δικαιολογητέα στο όνομα της προάσπισης σημαντικών κυβερνητικών συμφερόντων (DOMA), αυτή η νομοθεσία είναι αντισυνταγματική», συμπεραίνεται στο κυβερνητικό αίτημα προς το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η απόφαση του Ομπάμα να αντιμετωπίσει δυναμικά το θέμα δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος είχε στρέψει πολλές φορές την προσοχή του κι είχε πολλαπλασιάσει τις ενδείξεις- όπως στην ομιλία του για την ανάληψη των καθηκόντων της δεύτερης θητείας του, στις 21 Ιανουαρίου - πως θα στηρίξει την ομοφυλοφιλική κοινότητα στην προσπάθειά της να επιτύχει τη έγκριση των ενώσεων ζευγαριών του ιδίου φύλου, τόσο σε τοπικό, όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.