Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, έκανε σήμερα έκκληση για μποϊκοτάζ των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο.

Ο Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σημείωσε ότι ανάλογη έκκληση είχε απευθύνει και το 2010 επί προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος τελικά απομακρύνθηκε από την εξουσία τον επόμενο χρόνο.

"Σήμερα, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου, δεν θα συμμετάσχω σε πράξη εξαπάτησης", έγραψε ο Ελ Μπαραντέι στο Twitter.
"Το μποϊκοτάζ των εκλογών είναι ο συντομότερος τρόπος για να αποκαλυφθεί η πλαστή δημοκρατία και να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία μας", έγραψε.

Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι έχει ζητήσει την διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Κάτω Βουλής, που θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις γύρους αρχής γενομένης από τις 27 Απριλίου, στις πέντε εκλογικές περιφέρειες της χώρας, περιλαμβανομένου του Καϊρου.

Ο τέταρτος και πέμπτος γύρος είναι προγραμματισμένος για τις 19-20 Ιουνίου με πιθανότητα επαναληπτικού γύρου στις 26-27 Ιουνίου.

Η κίνηση του Μόρσι γίνεται σε μία περίοδο όπου κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις του ισλαμιστή προέδρου και της κυρίως κοσμικής αντιπολίτευσης. Πολλοί ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν προειδοποιήσει ότι οι εκλογές κινδυνεύουν να γιγαντώσουν την πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα.