Ενδεχομένως ακόμη και απόψε ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πρόκειται να ανακοινώσει τα ονόματα των νέων υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών της κυβέρνησής του, οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο Μιχάλης Σαρρής αντίστοιχα.

Το πλήρες κυβερνητικό σχήμα θα είναι έτοιμο έγκαιρα, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος από το πρωί διεξάγει διαβουλεύσεις με στενούς συνεργάτες του για σχηματισμό του υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Ν. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι αύριο θα έχει σειρά συναντήσεων με τις ηγεσίες του ΕΥΡΩΚΟ, των Οικολόγων και της ΕΔΕΚ για συζήτηση του ενδεχομένου συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα.

Αύριο ή μεθαύριο ο νέος πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη για να ενημερωθεί για την κατάσταση της οικονομίας.

Για το υπουργείο Εσωτερικών δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι βολιδοσκοπήθηκε η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και αναμένεται απάντηση της.

Η Γενική Ελέγκτρια (ή ο Γενικός Ελεγκτής) διορίζεται από τον πρόεδρο και έχει αποστολή να ελέγχει όλες τις δαπάνες της κυβέρνησης και του κράτους.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης φέρεται ως επικρατέστερος ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ο Ιωνάς Νικολάου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να αναλάβει τελικά το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείο Εσωτερικών, εάν η κα Γιωρκάτζη δεν αποδεχτεί.

Για το υπουργείο Εργασίας πληροφορίες φέρουν ως νέο υπουργό τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, ενώ δεν αποκλείεται να αναλάβει επικεφαλής του επιτελείου του Ν. Αναστασιάδη για την οικονομία.

Για το υπουργείο Υγείας φαίνεται να «παίζουν» τρία ονόματα: Χ. Πατσαλίδης (ΔΗΚΟ), Ελένη Θεοχάρους και Στέλλα Κυριακίδου (ΔΗΣΥ).

Για τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου συζητείται το όνομα του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστου Στυλιανίδη, παρόλο που είναι ο πρώτος επιλαχών να διαδεχθεί στην ευρωβουλή τον Ιωάννη Κασουλίδη.

Στην λίστα προς υπουργοποίηση υπάρχουν και τα ονόματα των Σωκράτη Χάσικου, Μάνθου Μαυρομάτη, Φώτης Φωτίου, Βασίλης Πάλμα, Κυριάκου Κενεβέζου , Αντώνη Μιχαηλίδη από το ΔΗΚΟ και Ρίκκου Ερωτοκρίτου από το ΕΥΡΩΚΟ.

Η γενική γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε ότι ο νέος πρόεδρος καλείται από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του να διαχειριστεί τη δεινή οικονομική κατάσταση και να υπερασπισθεί τα μεγάλα εθνικά θέματα.

Είπε επίσης ότι είναι καιρός να περάσουμε από την εποχή της στείρας αντιπαράθεσης, στην εποχή της δημιουργικής συνεργασίας.

Σε σχέση με την πρόθεση του Νίκου Αναστασιάδη για υποβολή αίτησης ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, η κυρία Παναγιώτου δήλωσε ότι απαιτείται συνεννόηση για να μελετηθούν οι σημερινές συνθήκες.