Ελβετικό εργαστήριο εντόπισε ίχνη χοιρινού κρέατος σε επτά από τα είκοσι δείγματα κεμπάπ που εξέτασε και τα οποία πωλούνται σε πολλές ελβετικές πόλεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα στο Κεντρικό Ισλαμικό Συμβούλιο της Ελβετίας (CCIS), εκφράζοντας την ταραχή του για την αποκάλυψη αυτή.   «Η ανάλυση των δειγμάτων αποκάλυψε μια πολύ μικρή ποσότητα» χοιρινού κρέατος, μικρότερη του 0,1%, στα τρόφιμα αυτά, σημειώνει το CCIS στην ανακοίνωσή του. Το Ισλαμικό Συμβούλιο πάντως εκτιμά ότι η παρουσία χοιρινού κρέατος —η κατανάλωση του οποίου απαγορεύεται στους μουσουλμάνους— στα ελβετικά κεμπάπ δεν οφείλεται σε κάποια κακόβουλη ενέργεια αλλά σε «αστοχίες» στη διαδικασία παραγωγής. Όπως επισημαίνει, υπολείμματα χοιρινού που έχει χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή άλλων προϊόντων ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με τα μηχανήματα με τα οποία παρασκευάζονται τα κεμπάπ.  

Παρ' όλ' αυτά, οι εργαζόμενοι στο CCIS δήλωσαν "σοκαρισμένοι" από τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν σε τυχαία δείγματα κεμπάπ από εννέα μεγάλες πόλεις, όπως η Ζυρίχη, η Γενεύη και η Βασιλεία.  

Το CCIS, που εδρεύει στη Βέρνη, αποφάσισε να ζητήσει να γίνει αυτός ο δειγματοληπτικός έλεγχος «μετά το πρόσφατο σκάνδαλο που ξέσπασε στη Γερμανία, όπου μάθαμε ότι βρέθηκε χοιρινό σε ποσοστό 7% σε κρέας που προοριζόταν για την παρασκευή κεμπάπ».