Το γερμανικό συνδικάτο IG Metall ανακοίνωσε σήμερα ότι επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία για αυξήσεις μισθών 5,5% φέτος στο νοτιοδυτικό ομόσπονδο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Το αίτημα αυτό εκ μέρους των εργαζόμενων στο κρατίδιο, που αποτελεί την καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας, αναμένεται να δώσει τον τόνο σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συμφωνίες και συλλογικές συμβάσεις και στην υπόλοιπη Γερμανία. Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη εδρεύουν εταιρείες-κλειδιά της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η Daimler και Porsche, μεταξύ πολλών άλλων, και εκεί εργάζονται περίπου 740.000 εργαζόμενοι στον τομέα του μετάλλου και μηχανικοί.

Η IG Metall διαπραγματεύεται εκπροσωπώντας 4,3 εκατ. εργαζόμενους σε εθνικό επίπεδο φέτος. Η ηγεσία του συνδικάτου αναμένεται να κάνει την πρότασή της για τις αυξήσεις μισθών που θα ζητηθούν σε εθνικό, παγγερμανικό επίπεδο την 4η Μαρτίου.

Το ποσοστό των αυξήσεων που ζητεί φέτος το συνδικάτο είναι χαμηλότερο από το 6,5% που είχε ζητήσει πέρυσι σε εθνικό επίπεδο, επιτυγχάνοντας τελικά 4,3% σε 13 μήνες.

Ωστόσο οι αυξήσεις αναμένεται να είναι πάνω από τον πληθωρισμό, με δεδομένη τη συγκριτική ισχύ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και τις εκκλήσεις από χώρες-μέλη της Ευρωζώνης προς τη Γερμανία να κάνει περισσότερα για την τόνωση της ζήτησης.

Οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στους κλάδους της βιομηχανίας του μετάλλου και των ηλεκτρονικών θα αρχίσουν την 21η Μαρτίου.