Οι μεγάλες δυνάμεις της ομάδας 5+1 και το Ιράν ολοκλήρωσαν σήμερα την πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στο Αλμάτι του Καζακστάν και αποφάσισαν να τις συνεχίσουν αύριο Τετάρτη, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ιρανικές και δυτικές πηγές.

«Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο», δήλωσε μια ιρανική πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

«Είχαμε μια χρήσιμη σύνοδο σήμερα...θα συναντηθούμε και πάλι αύριο», Τετάρτη, δήλωσε από την πλευρά της μια δυτική πηγή.

Οι αντιπροσωπείες της ομάδας 5+1 (τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα, συν τη Γερμανία) και το Ιράν συναντήθηκαν σήμερα στο μέσον της ημέρας επί τρεις ώρες.

«Είχαμε συνομιλίες σήμερα και συμφωνήσαμε να έχουμε άλλη μια συνάντηση την Τετάρτη στις 11:00 (07:00 ώρα Ελλάδας)», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της Κάθριν Άστον, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας που είναι υπεύθυνη για τις επαφές με την Τεχεράνη εξ ονόματος της ομάδας 5+1.

«Ελπίζουμε ότι οι Ιρανοί θα έλθουν αύριο και θα δείξουν ευελιξία και προθυμία για συμβιβασμό. Η μπάλα είναι πραγματικά στο γήπεδο τους», δήλωσε λίγο αργότερα ο Μαν στον Τύπο.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, χαρακτήρισε επίσης, ως «χρήσιμες» τις συνομιλίες με το Ιράν.

Ο Μαν διευκρίνισε ότι η ιρανική αντιπροσωπεία είχε διμερείς συνομιλίες με τους Ρώσους, τους Γερμανούς και τους Βρετανούς για τη νέα προσφορά των χωρών της ομάδας 5+1.