Η πιο φονική θάλασσα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη ο Ινδικός Ωκεανός, όπου πέρυσι πνίγηκαν περίπου 500 άνθρωποι οι οποίοι εγκατέλειψαν με πλοιάρια τις χώρες τους. «Πρόκειται για έναν ανησυχητικά μεγάλο αριθμό θυμάτων που απαιτεί στενότερη συνεργασία των χωρών της περιοχής για να εξαλειφθούν οι αιτίες και να αποτραπεί η απώλεια ανθρωπίνων ζωών», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.

Πολλά από τα θύματα ήσαν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκιας στη Μιανμάρ, η οποία έγινε στόχος κατά την διάρκεια διακοινοτικών συγκρούσεων τον περασμένο χρόνο. Οι Ροχίνγκιας συχνά πέφτουν θύματα των λαθρεμπόρων ναρκωτικών ενώ επί χρόνια είναι ανεπιθύμητοι στις γειτονικές χώρες.

«Η απαγόρευση της αποβίβασης, οι απωθήσεις των πλοιαρίων ή η παραμονή τους επί εβδομάδες στ' ανοικτά δε θα λύσουν το πρόβλημα, το οποίο είναι σαφές ότι χρειάζεται καλύτερη, πιο συντονισμένη και πιο ανθρώπινη προσέγγιση από όλους», τόνισε ο Γκουτέρες.

Το γραφείο του Γκουτέρες θα οργανώσει περιφερειακή διάσκεψη στη Τζακάρτα τον επόμενο μήνα για την αύξηση των «ασυνήθιστών κινήσεων στη θάλασσα» και την αύξηση του αριθμού των θυμάτων.