Μετά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, ήρθε η ώρα της αναζήτησης λύσεων για την άρση του αδιεξόδου.
Στον ορίζοντα είναι ορατός ένας ιστορικός συμβιβασμός. Η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά αντιμετωπίζουν την προοπτική συνεργασίας, με πιθανή τη συνδρομή του Μάριο Μόντι. 

Το «μενού» των πολιτικών εξελίξεων περιλαμβάνει τα πάντα: από τον σχηματισμό κυβέρνησης περιορισμένης διάρκειας με την Κεντροαριστερά, τον Μόντι και τον Μπερλουσκόνι -με στόχο μεταξύ άλλων την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας, τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού στα πρότυπα του αντίστοιχου γερμανικού το 2005 με Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι, τη σύμπραξη Μπερσάνι - Μπέπε Γκρίλο, μέχρι και την επιστροφή στις κάλπες.

Υπό τον «φόβο» νέας προσφυγής στις κάλπες, προωθείται η λύση της μεγάλης συμμαχίας μεταξύ του Μπερλουσκόνι και του Μπερσάνι, όπου θα μπορούσε να συμμετάσχει και ο Μόντι, ενδεχομένως και ως πρωθυπουργός - κάτι που θα ησύχαζε τις αγορές και το Βερολίνο.