Χιλιάδες κόσμου έχουν συρρεύσει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό για την τελευταία ακρόαση του Βενέδικτου ΙΣτ' πριν την αποχώρησή του από την Αγία Έδρα.
Ο Πάπας, αφού έκανε το γύρο της πλατείας πάνω στο γνωστό μικρό όχημα, ευλόγησε το πλήθος και έχει ξεκινήσει την ομιλία του, η οποία διακόπτεται συχνά από χειροκροτήματα. Την τελετή παρακολουθούν πάνω από 50.000 πιστοί.
Ο κόσμος ξεκίνησε να συγκεντρώνεται από το πρωί της Τετάρτης.

Η ακρόαση, κατ' εξαίρεση για χειμώνα, γίνεται σε ανοικτό χώρο: Η πλατεία του Αγίου Πέτρου και οι γύρω δρόμοι είναι γεμάτοι.

Στις 11:40, ο Πάπας έφτασε στην κατάμεστη πλατεία και ξεκίνησε να κάνει το γύρο της πλατείας. Μετά από περίπου δέκα λεπτά, πήρε θέση μπροστά από τους καρδινάλιους ενώ άρχισε η ανάγνωση κειμένων της Καινής Διαθήκης σε διάφορες γλώσσες.

«Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας, θα σας κρατώ πάντα στις προσευχές μου» είπε ο Πάπας ξεκινώντας την ομιλία του η οποία διακόπτεται συχνά από χειροκροτήματα.

Ο Βενέδικτος είπε πως η παραμονή του στην ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας είχε στιγμές ευχάριστες αλλά και δύσκολες. «Στο σκάφος υπήρχαν και κύματα λέγοντας πως «κάποιες φορές φαινόταν σαν ο Κύριος να κοιμόταν» αλλά διαβεβαιώνοντας πως «ο Κύριος δεν εγκαταλείπει την Εκκλησία του».

Υπογραμμίζοντας τη «μεγάλη πίστη» του στο μέλλον της Εκκλησίας, ο Βενέδικτος κάλεσε τους πιστούς να προσεχηθούν για το «δύσκολο έργο» της ανάδειξης του νέου Πάπα. «Θα συνεχίσω να υπηρετώ την Εκκλησία με την προσευχή» είπε.
O Πάπας διάβασε το κείμενο της ομιλίας του στα ιταλικά, τα γαλλικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά και τα κροατικά.

Η παραίτηση του Πάπα θα μπει σε ισχύ το βράδυ της Πέμπτης. Ο Βενέδικτος ΙΣτ' θα λάβει τον τίτλο του «ομότιμου Πάπα» (emeritus) και θα εξακολουθεί να αναφέρεται ως «Η Αγιότητά Του» μετά την παράιτησή του την Πέμπτη. Επίσης, θα διατηρήσει τον παπικό τίτλο, Βενέδικτος ΙΣτ' και δεν θα αποκαλείται Γιόζεφ Ράτσινγκερ.

Όπως ανακοίνωσε ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, εκπρόσωπος του Βατικανού, ο Βενέδικτος ΙΣτ' θα φορά μόνο το λευκό ράσο του.

Επίσης, θα παραδώσει το χρυσό δαχτυλίδι που συνοδεύει τη θέση του, γνωστό και ως δαχτυλίδι του ψαρά, ενώ η προσωπική του σφραγίδα θα καταστραφεί, με τον τρόπο που καταστρέφεται όταν ένας Πάπας πεθαίνει.