«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε το Ιράν τις συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις παγκόσμιες δυνάμεις, μετά την ολοκλήρωση διήμερων διαπραγματεύσεων στο Αλμάτι του Καζακστάν.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν Σαέντ Τζαλιλί, αυτή τη φορά η ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία) επιχείρησαν να «έρθουν πιο κοντά στη δική μας οπτική γωνία».

«Θεωρούμε αυτές τις συνομιλίες θετικό βήμα που μπορεί να συμπληρωθεί αν υιοθετηθεί μια θετική εποικοδομητική προσέγγιση και γίνουν αμοιβαία βήματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιρανικής πλευράς.

«Κάποιες θέσεις της ομάδας των 5+1 ήταν πιο θετικές σε σχέση με αυτές που είχαν εκφράσει στο παρελθόν», δήλωσε ο κ Τζαλαλί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τη Ρωσία και το Ιράν, περαιτέρω συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στις 18 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη και νέος γύρος πολιτικών διαπραγματεύσεων στο Αλμάτι στις 5 και 6 Απριλίου.

Ο κ. Τζαλαλί άφησε να εννοηθεί ότι η Τεχεράνη μπορεί να συζητήσει την παραγωγή εμπλοτισμένου, σε ποσοστό 20%, πυρηνικού καυσίμου, αλλά όχι το κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού του Φόρντο.

Οι παγκόσμιες δυνάμεις φέρονται να ζητούσαν από το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και να κλείσει τον σταθμό στο Φόρντο, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί.

TAGS