Νομπελίστες ζητούν από την Κίνα την απελευθέρωση του Λιού Σιαομπό

Νομπελίστες ζητούν από την Κίνα την απελευθέρωση του Λιού Σιαομπό
Περισσότεροι από 140 βραβευμένοι με Νόμπελ, ανάμεσά τους και ο πρώην αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, υπέγραψαν επιστολή προς τις κινεζικές αρχές ζητώντας την απελευθέρωση του αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό, βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης 2010. Στην επιστολή, η οποία έχει υπογραφεί από 400.000 άτομα και οργανώσεις από 130 χώρες, οι νομπελίστες ζητούν από τον νέο ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να απελευθερώσει τον Λιού και τη σύζυγό του, η οποία βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Η επιστολή επιδόθηκε στις πρεσβείες ή τις διπλωματικές αποστολές της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο.

«Αυτή η κατάφωρη παραβίαση του θεμελιώδους δικαίου σε μία δικαστική διαδικασία και της ελευθερίας της έκφρασης πρέπει να καταδικασθεί δημοσίως και με δριμύτητα από τη διεθνή κοινότητα...Ηρθε ο καιρός να απελευθερωθεί ο Λιού Σιαομπό και η Λιού Σιά», αναφέρεται στο κείμενο το οποίο υπογράφεται και από τη Διεθνή Αμνηστία.

Στην Ταϊπέι, ο Γου'ερ Καϊσί, ένας από τους ηγέτες του κινήματος για τη δημοκρατία της πλατείας Τιενανμέν το 1989, ζήτησε από τον πρόεδρο της Ταϊβάν Μα Γινγκ-ζεου, που θεωρείται προσκείμενος στο Πεκίνο, να μεσολαβήσει στον Σι Τζιννπίνγκ για την απελευθέρωση του ζεύγους.

Ο Λιού Σιαομπό εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών για ανατρεπτική δράση, ως ένας εκ των συντακτών της Χάρτας 08 που ζητούσε την εγκαθίδρυση πλουραλισιτκής δημοκρατίας στην Κίνα. Η σύζυγός του βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό εδώ και δύο χρόνια, αν και δεν έχουν διατυπωθεί κατηγορίες εναντίον της.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο