Μακελειό σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε εργοστάσιο ξυλείας στην πόλη του Μενζνάου, στην περιφέρεια της Λουκέρνης στην Ελβετία.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι νεκροί είναι τρεις (ανάμεσά τους και ο ένοπλος δράστης) και επτά σοβαρά τραυματίες στο εργοστάσιο Kronospan στο κεντρικό κομμάτι της χώρας. Oι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε δύο νοσοκομεία με ελικόπτερα των Πρώτων Βοηθειών.

Ο δράστης της επίθεσης ήταν ένας 42χρονος Ελβετός, εργαζόμενος στη μονάδα αυτή εδώ και μια δεκαετία, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο δράστης δεν άνοιξε πυρ αδιακρίτως, αλλά έβαλε στο στόχαστρο συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία πυροβόλησε με ένα πιστόλι.

Όλα τα θύματα είναι Ελβετοί. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία εξήγηση για τα κίνητρα του δράστη.

Ο διευθυντής του εργοστασίου είπε ότι ο 42χρονος ήταν ένας «πολύ ήσυχος» άνθρωπος που περνούσε σχεδόν «απαρατήρητος».

Η μονάδα αποκλείστηκε από την αστυνομία, ενώ έσπευσαν εκεί αρκετά ασθενοφόρα. Παράλληλα, δημιουργήθηκε γραμμή ανάγκης για τους εργαζομένους στο εργοστάσιο, καθώς και για τους συγγενείς τους.Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας Willisauerer Bote (φωτό), η εταιρεία είχε ανακοινώσει στις 23 Φεβρουαρίου τον περιορισμό της παραγωγής εξαιτίας της μείωσης της υλοτομίας. Πρόκειται για μία πολυεθνική εταιρεία που απασχολεί 11.000 άτομα σε 25 χώρες.

Σημειώνεται ότι τέτοια περιστατικά ήταν ασυνήθιστα για μία χώρα όπως η Ελβετία, που επιδεικνύει από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο. Παρ' όλα αυτά ένα μήνα πριν ένοπλος σκότωσε τρεις γυναίκες και τραυμάτισε δύο άνδρες στο χωριό Νταιγιόν.

Τα ποσοστά οπλοκατοχής στην κεντροευρωπαϊκή χώρα είναι ιδιαίτερα υψηλά, αφού ένας στους τρεις Ελβετούς διαθέτει όπλο...