Διεθνείς παράγοντες καλούν τους πολιτικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να θέσουν τέλος στην πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα χωρίς περαιτέρω αναβολές.
Αυτό ανέφεραν, συγκεκριμένα, οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), των ΗΠΑ και του ΟΑΣΕ στην ΠΓΔΜ, σε κοινή ανακοίνωση τους.

«Η χώρα βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η τρέχουσα κρίση υπονομεύει τις προσδοκίες των πολιτών για ένα καλύτερο μέλλον, καθώς και την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσος διάλογος και να επιτευχθεί συμβιβασμός προς το συμφέρον των πολιτών της χώρας» αναφέρεται ακόμη στην κοινή ανακοίνωση των διπλωματικών αποστολών της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΟΑΣΕ.

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Επιτροπή της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι επικύρωσε την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος για αποχή από τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Μαρτίου.

Μόλις χθες, η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε, απουσία των βουλευτών της αντιπολίτευσης, πρόταση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι για μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές. Η προθεσμία εκπνέει στις 3 Μαρτίου, όμως οι Σοσιαλδημοκράτες του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι γνωστοποίησαν ότι εμμένουν στη θέση τους να μην καταθέσουν εκλογικούς συνδυασμούς και να απόσχουν από τις δημοτικές εκλογές.