Η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Σλοβενίας κατέθεσε μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα και άλλων αξιωματούχων για συκοφαντική δυσφήμιση και χαρακτήρισε «εξαιρετικά κυνική και παράλογη» την ενέργεια του κυβερνώντος Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), το οποίο ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής να παρουσιάσει ανάλυση της δραστηριότητας επιχειρήσεων, ιδιοκτησίας μελών της οικογένειάς του.

Το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε τον πρόεδρο της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γκόραν Κλέμεντσιτς «να εφαρμόσει τις μεθόδους που χρησιμοποίησε στις εκθέσεις της Επιτροπής, βάσει των οποίων ο αρχηγός του SDS και πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα και ο δήμαρχος Λιουμπλιάνας Ζόραν Γιάνκοβιτς παραβίασαν το νόμο κατά της διαφθοράς».

Το SDS ζήτησε ακόμη να αποτιμηθεί, αν προκύπτει ενδεχόμενο διαφθοράς από τις διασυνδέσεις μελών της επιτροπής με ιδιοκτήτες και εργαζόμενους σε εταιρΕίες που συναλλάσσονται με κρατικές επιχειρήσεις.

Η Επιτροπή απάντησε ότι το αίτημα του SDS είναι «κυνικό και παράλογο» και επισήμανε ότι εντάσσεται σε σειρά προσπαθειών δυσφήμισης του έργου της.

Εφ' όσον η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, πρόσφατα, έγινε στόχος επικριτικών επιστολών και καταγγελιών από το SDS, από υποστηρικτές του, από οργανώσεις και από ΜΜΕ, αποφάσισε να καταθέσει μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Γιάνεζ Γιάνσα, του προέδρου του Συμβουλίου του κόμματος Φράντσε Τσουκάτι, του Βάσκο Σιμονίτι, πρώην υπουργού Πολιτισμού και άλλων στελεχών του.