Περισσότεροι από 100 κινέζοι πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ανοικτή επιστολή με την οποία ζητούν από την κινεζική ηγεσία την εφαρμογή πολιτικών μεταρρυθμίσεων, λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Σι Τζινπίνγκ στην προεδρία της Κίνας.
Συγκεκριμένα έχουν υπογράψει την ανοικτή επιστολή που ζητεί από το Πεκίνο να επικυρώσει το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR, OHE, 1966) , «για την προώθηση και θεσμοθέτηση των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του συνταγματισμού στην Κίνα», σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα αποτελεί μέρος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εγγυάται τον σεβασμό των θεμελιωδών ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, όπως η ανεξιθρησκεία, η ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι. Το Πεκίνο υπέγραψε το Σύμφωνο το 1998, αλλά το κινεζικό κοινοβούλιο δεν έχει επικυρώσει έκτοτε τη διεθνή συνθήκη.

Η ανοικτή επιστολή υπογράφεται μεταξύ των άλλων από τον οικονομολόγο Μάο Γιούσι, τον πανεπιστημιακό Χε Γουεϊφάνγκ και τον ακτιβιστή Ντάι Τσινγκ.

Τον Δεκέμβριο πολλοί από τους σημερινούς υπογράφοντες είχαν υπογράψει δριμεία επιστολή με την οποία ζητούσαν πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα, ανάμεσά τους ανεξάρτητη δικαιοσύνη και σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Εάν δεν εφαρμοσθούν επείγουσες για την κινεζική κοινωνία μεταρρυθμίσεις στο σύστημα, «τότε η διαφθορά στα επίσημα κλιμάκια και η κοινωνική δυσαρέσκεια θα κορυφωθούν σε κρίσιμο σημείο και η Κίνα θα έχει χάσει και πάλι μία ευκαιρία για ειρηνική μεταρρύθμιση και θα διολισθήσει στην αναταραχή και το χάος μίας βίαιης επανάστασης».

Ο τόνος της νέας επιστολής είναι περισσότερο ήπιος. Στο κείμενο αναγνωρίζονται οι δυσκολίες της εισαγωγής σημαντικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην Κίνα και δίδεται έμφαση στην επικύρωση του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, που θεωρείται εφικτός στόχος για την κινεζική ηγεσία.