Την άρση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ζητήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης, σύμφωνα με δηλώσεις του λίβυου πρωθυπουργού Αλί Ζεϊντάν τις οποίες επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων LANA.

Το αίτημα αναμένεται να υποβληθεί παρά την ασταθή κατάσταση η οποία επικρατεί σε μεγάλο μέρος της λιβυκής επικράτειας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε επιβάλει το εμπάργκο κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Ο κ. Ζεϊντάν φέρεται να δήλωσε ότι θα συζητήσει το ζήτημα στην επικείμενη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού της Λιβύης.

Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από το πρωθυπουργικό γραφείο, ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Γιουσέφ Αλ Μανγκούς, αρχηγός του λιβυκού γενικού επιτελείου στρατού, σημείωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο LANA, ότι η Λιβύη επιθυμεί να δημιουργήσει ένα νέο στρατό και να υπογράψει σχετικά συμβόλαια για προμήθεια υλικού.

Δεκαέξι μήνες και πλέον από την οριστική ήττα και το θάνατο του συνταγματάρχη Καντάφι, η Λιβύη παραμένει σε κατάσταση εσωτερικής αστάθειας, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία της σε μια αραιοκατοικημένη με τεράστιες ερημικές εκτάσεις, και με χιλιάδες όπλα στα χέρια πολυάριθμων ομάδων από τον εμφύλιο πόλεμο του 2011.

Οι κρατικές αρχές ασφαλείας παραμένουν αδύναμες και οι πολιτοφυλακές, οι οποίες αποτελούνται από πρώην αντάρτες, αποτελούν την πραγματική εξουσία σε πολλές περιοχές.