Διεθνή έρευνα για τον θάνατο παλαιστίνιου κρατούμενου στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε ισραηλινές φυλακές ζήτησε σήμερα ειδικός ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο θάνατος του Αραφάτ Τζαραντάτ προκάλεσε εκτεταμένες συγκρούσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αυξάνοντας τις ανησυχίες για αναζωπύρωση της εξέγερσης κατά του Ισραήλ.

«Ο θάνατος ενός κρατουμένου κατά τη διάρκεια ανάκρισης αποτελεί πάντοτε μία αιτία ανησυχίας, όμως στην περίπτωση αυτή, όταν το Ισραήλ ήδη έχει δώσει δείγματα και τεκμήρια κακομεταχείρισης, η ανάγκη για εξωτερική και αξιόπιστη έρευνα είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Ρίτσαρντ Φολκ, ειδικός ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα.

Ο κ. Φολκ, καθηγητής Νομικής από τις ΗΠΑ, πρότεινε να συσταθεί ιατροδικαστική ομάδα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία θα εξετάσει τον θάνατο του 30χρονου Τζαραντάτ, ο οποίος είχε συλληφθεί 10 ημέρες νωρίτερα γιατί πετούσε πέτρες εναντίον ισραηλινών αυτοκινήτων στη Δυτική Όχθη.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως ο Τζαραντάτ βρήκε τον θάνατο από βασανιστήρια, όμως η νεκροψία που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί παρουσία παλαιστινίου παθολόγου δεν κατέληξε σε συμπεράσματα.

Ο αμερικανός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε πως ο παθολόγος της Παλαιστινιακής Αρχής Δρ. Αλούλ, ο οποίος παρέστη στη νεκροψία, εντόπισε «σαφή σημάδια βασανιστηρίων στο σώμα του προηγουμένως υγιούς Τζαραντάτ».

Με βάση τα ευρήματα του Δρ. Αλούλ πως δεν διαπιστώνονται ευρήματα καρδιακής νόσου ή βλάβης και πως υπήρχαν σημάδια βασανιστηρίων στη σορό του Τζαραντάτ, θα πρέπει να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη διεθνής έρευνα, κατέληξε ο Ρίτσαρντ Φολκ.

TAGS