current views are: 1

28 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση10:54

Άρχισαν οι διαβουλεύσεις στη Σλοβενία για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Τα κόμματα «Θετική Σλοβενία» (PS), Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SD), Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS) και Λίστα Πολιτών (DL) άρχισαν διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής την προσωρινή πρόεδρο του πρώτου Αλένκα Μπράτουσεκ, την οποία η Βουλή όρισε εντολοδόχο πρωθυπουργό.

Δημοσίευση 10:54’
αρθρο-newpost

Τα κόμματα «Θετική Σλοβενία» (PS), Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SD), Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS) και Λίστα Πολιτών (DL) άρχισαν διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής την προσωρινή πρόεδρο του πρώτου Αλένκα Μπράτουσεκ, την οποία η Βουλή όρισε εντολοδόχο πρωθυπουργό.

Τα κόμματα «Θετική Σλοβενία» (PS), Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SD), Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS) και Λίστα Πολιτών (DL) άρχισαν διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής την προσωρινή πρόεδρο του πρώτου Αλένκα Μπράτουσεκ, την οποία η Βουλή όρισε εντολοδόχο πρωθυπουργό. Η συγκρότηση της 11ης κυβέρνησης της Σλοβενίας δεν αναμένεται να είναι εύκολο κατόρθωμα, καθώς τα κόμματα που αποφάσισαν να συνεργαστούν έχουν διαφορετικές θέσεις για την οικονομική πολιτική.
   
Η Λίστα Πολιτών θεωρεί ότι η Σλοβενία πρέπει να προχωρήσει σε πώληση των κρατικών εταιρικών. Ο πρόεδρος του κόμματος Γκρέγκορ Βίραντ δήλωσε, μάλιστα, ότι η στήριξη που παρείχε για την ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Γιάνεζ Γιάνσα δεν συνεπάγεται είσοδο του κόμματος στη νέα κυβέρνηση.
   
Ο Γιάνκο Βέμπερ, πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος ορίστηκε πρόεδρος της Βουλής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα κόμματα θα καταλήξουν σε συμφωνία.
   
Τόνισε ωστόσο ότι, αν τα μέτρα που θα υιοθετήσει η μελλοντική νέα κυβέρνηση δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά, τότε θα πρέπει να υποβληθεί στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.
   
Η εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σλοβενίας τόνισε ότι μόλις συγκροτηθεί η κυβέρνηση θα υιοθετηθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός που θα δείχνει την πραγματική εικόνα των δημόσιων οικονομικών της χώρας.
   
Η κ. Μπράτουσεκ έχει διορία 15 ημερών για να συγκροτήσει κυβέρνηση κι αν επιτύχει θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σλοβενίας.
   
Η ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στην κ. Μπράτουσεκ σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Ματέι Μακάροβιτς αντανακλά την τρέχουσα ισορροπία δυνάμεων. Ο πολιτικός αναλυτής Βλάντο Μίχελιακ είπε ότι ο διορισμός της ήταν ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί το πρόβλημα της απαλλαγής από τον τωρινό πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα.
   
Ωστόσο, οικονομολόγοι, όπως ο Γιόζε Ντάμιαν και ο Ματέι Λαχόβνικ εξέφρασαν αμφιβολία αν η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής την κ. Μπράτουσεκ μπορεί να κυβερνήσει επιτυχώς για σημαντική χρονική περίοδο λόγω των μεγάλων διαφορών μεταξύ των εταίρων του μελλοντικού συνασπισμού σε θέματα οικονομικής πολιτικής.
   
Οι εργοδότες προσδοκούν από τη νέα κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που είναι ζωτικής σημασίας για την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο, η Ένωση Ανεξάρτητων Συνδικάτων Σλοβενίας εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα δεν είναι οι εχθροί της οικονομικής ανάπτυξης.


σχετικα αρθρα