Να ενισχύσουν την πολιτική και υλική υποστήριξη προς το πολιτικό σκέλος της συριακής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκαν οι χώρες που συμμετείχαν στη διεθνή διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας» στη Ρώμη, ενώ ζήτησαν την άμεση αναστολή της προμήθειας όπλων προς την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Το καθεστώς πρέπει να σταματήσει αμέσως τον αδιάκριτο βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών, κάτι που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο», αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν που εκθόθηκε μετά το πέρας της διάσκεψης.

«Οι υπουργοί δεσμεύτηκαν να παρέχουν περισσότερη πολιτική και υλική βοήθεια στο, Συριακό Εθνικό Συνασπισμό ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του συρίακού λαού και να παρέχουν περισσότερη απτή βοήθεια προς τη Συρία», προστίθεται στη ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται τι είδους βοήθεια θα είναι αυτή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα παράσχει για πρώτη φορά «μη φονική» βοήθεια, που θα περιλαμβάνει τρόφιμα και φάρμακα, στους αντάρτες, ενώ θα διπλασιάσει και τη βοήθεια στο πολιτικό σκέλος της αντιπολίτευσης.

Σε δηλώσεις του μετά από συνομιλίες με στελέχη της αντιπολίτευσης και την ολοκλήρωση της διάσκεψης, ο κ. Κέρι ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν στο πολιτικό σκέλος της αντιπολίτευσης επιπλέον 60 εκατ. δολ.

Η διεθνής διάσκεψη της Ρώμης πραγματοποιήθηκε παρουσία του κ. Κέρι και ομολόγων του από τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Κατάρ, την Τουρκία, και άλλες ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, καθώς και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Η συριακή αντιπολίτευση συμμετείχε τελικά στην σύνοδο, αλλάζοντας την αρχική της απόφαση, μετά τις διαβεβαιώσεις ότι θα αυξηθεί η υποστήριξη της Δύσης.


Πηγή: naftemporiki.gr