Μαίνεται η κόντρα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), μετά τις δηλώσεις του υποψηφίου καγκελάριου του κόμματος, Πέερ Στάινμπρουκ, με τις οποίες χαρακτήρισε «κλόουν» τους Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μπέπε Γκρίλο.
Ο ιταλός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία στο πλαίσιο περιοδείας, ακύρωσε το προγραμματισμένο γεύμα του με τον κ. Στάινμπρουκ, αφότου ο υποψήφιος καγκελάριος χαρακτήρισε «κλόουν» και «λαϊκιστές» τους δύο ιταλούς πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κ. Ναπολιτάνο κατά την συνάντησή του με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στο Βερολίνο αναφέρθηκε εν νέου στο ζήτημα, επισημαίνοντας ότι «προφανώς δεν είναι σωστές» οι δηλώσεις του κ. Στάινμπρουκ, ζητώντας «μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή των λέξεων, όταν πρόκειται για μία φίλη και σύμμαχο χώρα».

Ο κ. Ναπολιτάνο χαρακτήρισε τις δηλώσεις του γερμανού Σοσιαλδημοκράτη «λυπηρές» και εξήγησε ότι κατόπιν αυτών, «δεν υφίσταντο πλέον οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης συνάντησης» μαζί του. Παραδέχθηκε ότι «μπορεί κανείς να σκέφτεται ό,τι θέλει», αλλά διευκρίνισε ότι «όταν μιλάει κανείς για ορισμένα πράγματα που αφορούν μια φίλη χώρα και το αποτέλεσμα των εκλογών, τότε θα πρέπει να είναι πραγματικά πολύ ισορροπημένος στην επιλογή των λέξεων».

Ο ίδιος, παράλληλα, τόνισε ότι είναι ανυπόστατοι οι φόβοι ότι η Ιταλία απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης.

Οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες δεν άφησαν ασχολίαστη τη στάση του ιταλού προέδρου. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, Άξελ Σέφερ άσκησε κριτική στον πρόεδρο της Ιταλίας για την ακύρωση του προγραμματισμένου για χθες το βράδυ δείπνου, χαρακτηρίζοντας «ατυχή» και «υπερβολική» την αντίδρασή του.

«Ο Στάινμπρουκ είχε σε όσα είπε και όπως τα είπε απόλυτο δίκιο», σημείωσε ο κ. Σέφερ και τόνισε ότι ο υποψήφιος Καγκελάριος έχει την «απόλυτη στήριξή» του. «Όποιος αλλάζει τόσο πολύ και εν μέρει καταστρέφει την πολιτική κουλτούρα μιας χώρας, όπως ο Μπερλουσκόνι, θα πρέπει να δεχθεί την κριτική», πρόσθεσε όμως ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής.