Η χήρα του ισόβιου ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, Γιόβανκα Μπροζ, για πρώτη φορά μίλησε δημόσια για τη ζωή της στην αναγκαστική απομόνωση, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Bέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, όπως υποστήριξε, ήταν η διάρρηξη πριν από λίγες μέρες στη βίλα όπου κατοικεί, στο πολυτελές προάστιο της σερβικής πρωτεύουσας, Ντέντινιε, και η κλοπή πολύτιμων αντικειμένων, αλλά και σημειώσεις και επιστολές μέρος της αλληλογραφίας με αξιωματούχους της ηγεσίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Η χήρα του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, στη συνέντευξή της δήλωσε ότι εδώ και χρόνια υφίσταται εκφοβισμό και καταπίεση, επειδή ορισμένα μυστικά της περιόδου του Τίτο, των οποίων η ίδια είναι μάρτυρας, «είναι ακόμη καυτά» και ότι υπάρχουν ακόμη κάποιοι που επιθυμούν να τα κρύβουν για να κυριαρχεί ομόνοια μεταξύ Σερβίας και Κροατίας.

«Είμαι ευτυχής που άκουσα ότι το δημοσίευμα στη 'Νόβοστι' για την απομόνωση και τα δεινά που υφίσταμαι από το θάνατο του Τίτο προκάλεσε έντονες και θετικές αντιδράσεις. Τώρα πρέπει να το ξανασκεφθούν οι άνθρωποι που με εκφοβίζουν εδώ και δεκαετίες και έδωσαν την εντολή για τη διάρρηξη στο σπίτι στο οποίο ζω. Είναι η ίδια ομάδα που έθεσε εμένα και τον Τίτο σε κατ' οίκον περιορισμό, ώστε να μπορέσει ήσυχα να διαλύσει τη Γιουγκοσλαβία» τόνισε σε νέες δηλώσεις της στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» η Γιόβανκα Μπροζ.

«Οι μεγάλες δυνάμεις αρκετά χρόνια πριν από το θάνατο του Τίτο άρχισαν να ασχολούνται με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και οι άνθρωποι που με έβαλαν στην απομόνωση ήταν ο προπομπός της βρόμικης δουλειάς. Πρόκειται για εκείνους που εκτελούσαν εντολές μεγάλων δυνάμεων και οι χώρες αυτές και οι πράκτορές τους ούτε σήμερα δεν επιθυμούν να έρθει στο φως η αλήθεια, γι αυτό με βασανίζουν» υποστήριξε η χήρα του Τίτο.

«Είναι πολύ ακριβής στις εκφράσεις της, μιλά χωρίς έμφαση και χρησιμοποιεί όρους διπλωματίας, όχι όμως όταν αναφέρεται στους Στάνετ Ντόλαντς (κομμουνιστή πολιτικό από τη Σλοβενία, πολύ στενό συνεργάτη του Τίτο) και το στρατηγό Νίκολα Λιούμπιτσιτς» τονίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Αν και ο Τίτο έχει πεθάνει εδώ και πολύ καιρό, όπως και οι άνθρωποι που διέταξαν την απομόνωση της συζύγου του, εκείνη ζει ακόμη μέσα στο φόβο» εξήγησε ο σκηνοθέτης και δημοσιολόγος Μίλαν Σάρατς, ένας από τους λίγους ανθρώπους με τους οποίους έχεις επαφές και επικοινωνία η Γιόβανκα Μπροζ.

«Πώς να μην φοβάται αυτή η δυστυχής γυναίκα που τη μία μέρα ζούσε σαν βασίλισσα και την επόμενη οι πράκτορες του Ντόλαντς την πέταξαν έξω από την κατοικία της βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφό της» είπε ο κ. Σάρατς.

Ο σκηνοθέτης σημείωσε ότι κατά την πολυετή φιλία του με την Γιόβανκα Μπροζ πολύ σπάνια η χήρα του Τίτο μίλησε για πολιτική. Παρατήρησε ωστόσο ότι η κ. Μπροζ συχνά ως λόγο του διωγμού που υπέστη ανέφερε «μυστικά» που αφορούν τις σχέσεις Σερβίας - Κροατίας - Σλοβενίας την περιόδου πριν από το θάνατο του Τίτο.

Σύμφωνα με τη χήρα του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, «ο Τίτο τα τελευταία χρόνια της ζωής του εξασθένησε από αρρώστια και έγινε απλή φιγούρα που εκμεταλλευόταν εκείνη την περίοδο κυρίως ο Στάνε Ντόλαντς τότε πανίσχυρος αρχηγός της γιουγκοσλαβικής κρατικής και μυστικής αστυνομίας».

«Έβαλαν πρώτα απ΄όλα το πιστόλι στον Τίτο και του ζήτησαν να με χωρίσει, αλλά εκείνος δεν το δέχθηκε. Ήμουν εμπόδιο, πρώτα απ΄όλα στον Ντόλαντς και στον Λιούμπιτσιτς επειδή είχαν πρόθεση να αναλάβουν την εξουσία της Γιουγκοσλαβίας κρυμμένοι πίσω από τον Τίτο. Ο Ντόλαντς ήθελε να με ξεφορτωθεί επειδή γνώριζα ότι ήταν πράκτορας του Χίτλερ, ότι εργαζόταν για τη γερμανική μυστική υπηρεσία» τόνισε η Γιόβανκα Μπροζ.

Ανέφερε ακόμη ότι ο λόγος της διάρρηξης στη βίλα όπου ζει από το 1977 είναι η δίκη για την περιουσία του Τίτο που είναι σε εξέλιξη.

«Με πέταξαν έξω από το σπίτι και δεν επέτρεψαν να παραστώ στην καταγραφή των αντικειμένων μετά το θάνατο το Τίτο, αν και είχα το δικαίωμα. Δεν μου επέτρεψαν να πω στο δικαστήριο τί μου ανήκει. Αλλά εγώ είμαι οπτικός τύπος, όταν παρατηρώ κάτι δεν το ξεχνώ ποτέ. Μετά από 35 χρόνια ζωής με τον Τίτο έχω δικαίωμα σε κάποια περιουσία. Όλοι οι άλλοι πήραν κάτι και εγώ δεν έχω ούτε ένα τ.μ. στο όνομά μου» σημείωσε.

«Ανήγγειλαν και άνοιγμα του θησαυροφυλάκιου με την περιουσία του Τίτο. Υποθέτω ότι εκεί φυλάσσονται οι μισθοί των τελευταίων ετών, όταν μας χώρισαν και μας έβαλαν στην εξορία. 'Εως το θάνατό του τον περιέφεραν στη Γιουγκοσλαβία, επειδή δεν ήξεραν τί να τον κάνουν. Εκτός από τα χρήματα που δεν ξοδεύτηκαν, υπάρχουν συγγραφικά δικαιώματα από βιβλία και ίσως έγγραφα στο θησαυροφυλάκιο. Επειδή η τελευταία διάρρηξη συνέβη πριν από το άνοιγμα του θησαυροφυλάκιου πιστεύω ότι γι αυτό με ανησυχούν και πάλι. Η πολιτική πάντα είχε ανάμειξη στις δίκες μας και υποθέτω ότι και τώρα αυτό συνέβη» τόνισε.