Ο πρώην δικτάτορας της Αϊτής Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ, σε βάρος του οποίου έχουν κατατεθεί πολυάριθμες μηνύσεις από θύματα του καθεστώτος του και πρώην πολιτικούς του αντιπάλους, κλήθηκε με σχετικό ένταλμα να παρουσιαστεί εκ νέου σήμερα το πρωί ενώπιον της δικαιοσύνης, όμως ακόμη υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν θα εμφανισθεί αυτή τη φορά, δεδομένου ότι δεν το έπραξε τις προηγούμενες τρεις φορές δεν μετέβη.

Στις 21 Φεβρουαρίου, έπειτα από την τρίτη κατά σειρά απουσία του, ο δικαστής Ζαν-Ζοζέφ Λεμπρίν είχε εκδώσει ένταλμα βίαιης προσαγωγής κατά του επονομαζόμενου «Μπέιμπι Ντοκ» Ντιβαλιέ ενώπιον της δικαιοσύνης. Η ακροαματική διαδικασία είχε ορισθεί για τις 10:00 τοπική ώρα (17:00, ώρα Ελλάδος).

Ο Φρίτζο Καντόν, ένας από τους συνηγόρους του Ντιβαλιέ είχε πει την προηγούμενη φορά, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως ο πρώην δικτάτορας θα παρουσιαζόταν, όμως έκτοτε η ομάδα δικηγόρων του δεν έχει προβεί σε άλλες δηλώσεις.

«Θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνο να μην εμφανισθεί. Εάν δεν το κάνει, το ένταλμα προσαγωγής θα μετατραπεί σε ένταλμα σύλληψης» εκτιμά ο Ζαν-Ζοζέφ Εξουμέ, συνήγορος πρώην θυμάτων του Ντιβαλιέ, τα οποία πρόκειται σήμερα να καταθέσουν.

Ο Ντιβαλιέ είναι υπόλογος πολλών μηνύσεων από πρώην πολιτικούς του αντιπάλους για αυθαίρετες συλλήψεις, βασανιστήρια και παράνομες κρατήσεις.

Τον Ιανουάριο 2012, έναν χρόνο μετά την επιστροφή του στην Αϊτή έπειτα από 25χρονη εξορία του στη Γαλλία, ένας ανακριτής διέταξε την προσαγωγή του σε αστικό δικαστήριο για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ωστόσο δεν ενέκρινε τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, οι οποίες αποφάνθηκε πως έχουν παραγραφεί.

TAGS